Chcete mít jistotu, že koupíte bezproblémové ojeté auto? V džungli soukromých inzerátů je orientace často obtížná. Nemusíte však být technický génius, abyste nakoupili správně. Čtěte naše desatero, jak postupovat a nenaletět.

  1. Rozmyslete se, co chcete

Jaké auto potřebujete a na jaký účel? Dáte přednost kupé, kombi, kabrioletu nebo SUV? Jasná specifikace požadavků pomůže zúžit váš výběr. Internetový vyhledávač v tom může být dobrým pomocníkem.

  1. Zvažte své možnosti

Klíčovým parametrem bývá nejčastěji cena. Stanovte si horní hranici rozpočtu a zbytečně do auta nevkládejte všechny úspory. Schovejte si také 10 % z cílové částky vozu na servisní a administrativní úkony.

  1. Diesel, ano či ne?

Turbodiesel není vždy nejlepší volbou – vyplatí se pouze při jízdách na dlouhé vzdálenosti. Náhradní díly a servis jsou u tohoto naftového motoru naopak nákladnější. Pokud chcete opravdu úsporné auto, zvažte alternativní paliva, jako například LPG nebo CNG.

  1. Vybírejte pečlivě z více nabídek

Lepší cesta je vybírat rámcově ve zvolené kategorii vozů. Porovnat výbavu, průměrný stav nabízených aut a ceny. Není dobré se omezovat pouze na konkrétní model, barvu, výbavu a motorizaci. Dejte si vedle sebe několik vozů.

  1. Auto pořádně prohlédněte

Důležité je pečlivě zkontrolovat celou karoserii vozu, interiér a především spodek auta. Solidní prodejce umožní kontrolu spodku vozu na servisním zvedáku, neboť stav dolní části o autě prozradí asi nejvíc.

  1. Testovací jízda je nutností

V žádném případě neodbývejte testovací jízdu. S autem vyjeďte za město, abyste mohli prověřit chování motoru, převodovky, brzd, podvozku a řízení. Jen delší jízda ukáže, jak se auto chová při normálním ježdění a jestli funguje normálně.

  1. Zkontrolujte doklady

Klíčové je prověřit i dokumentaci k vozidlu, především jeho identifikátory, zda všechno souhlasí s daty v technickém průkazu a podobně. U tažných zařízení a LPG je nutné mít prohlášení o shodě a dokumentaci k přestavbě, včetně platné revize zařízení

  1. Prověřte minulost vozu

Přes identifikační kód vozidla VIN lze ověřit informace o vozidle. Můžete tak zjistit, jestli auto není kradené, nebo zatížené leasingem. Exekuční řízení lze ověřit na Centrální evidenci exekucí a případnou havárii u pojišťovny.

  1. Ověřte najeté kilometry

Největší strach mají kupující ze stočeného tachometru. Bohužel současná právní úprava dostatečně nepostihuje stáčení tachometrů a ani neumožňuje před stočenými auty varovat. Důkladně proto prověřte servisní minulost vozidla a záznamy z STK.

  1. Nekupujte auto na ulici

Pokud chcete snížit rizikovost koupě ojetého auta snížit na minimum, především byste ho neměli kupovat jen tak na ulici od neprověřeného prodávajícího. Pouze kvalitní a certifikované autobazary totiž provádějí všechny potřebné úkony důkladného prověřování vykupovaných aut.