Podvodníci s automobily se nestydí napálit ani postiženého. Pan Lukáš Kotrba je toho příkladem. Po těžkém úrazu si pořídil bezbariérový vůz, který ho ale stál více než jen peníze.

Nadějný sportovec a milovník adrenalinu. Pan Lukáš Kotrba si liboval v extrémních sportech a měl slušně rozjetou kariéru hokejisty. „Stačil jeden neuvážený skok do bazénů a zhroutil se mi celý život,“ svěřil se. Po úrazu lebky má zcela ochrnutou spodní část těla a hůře mu funguje levá ruka, přesto se stará o sebe sám. Rozhodl se tedy pro koupi speciálně upraveného vozu, které by mu ulehčilo život.

Auto jako vysvobození
Pan Kotrba okamžitě začal shánět vhodný automobil. Dokonce mu na ručně řízené vozidlo měla přidat i pojišťovna. S ničím tedy nechtěl otálet, prohlédl několik nabídek soukromníků na internetu a s inzerenty se hned setkal. Po dlouhém přemýšlení zvolil cenově nejvýhodnější auto, s nízkou spotřebou. Majitel vozu byl také na vozíčku, takže pan Kotrba věřil jeho dobrým zkušenostem s vozidlem. „Netušíte, jaké to je vysvobození, když si můžete zajet, kam chcete, nemusíte se pořád na někoho spoléhat a neustále přetěžovat ruce ježděním na vozíku,“ svěřil se pan Kotrba. Idylka se však rázem stala hororem, který mu zhoršil zdravotní stav.

Hyenizmus v praxi
Přepis automobilu proběhl bez komplikací. Po necelých dvou měsících se mu však ozvala leasingová společnost. Vůz byl zatížen finančním leasingem a původní majitel nesplácel. Společnost se tedy obrátila na pana Kotrbu – ten byl v šoku a nevěděl si rady. Za auto majiteli zaplatil 149.000 korun a teď by měl zaplatit dalších 219.000 korun. Auto z finančních důvodů nemohl doplatit, takže mu bylo zabaveno. Kdyby si před koupí prověřil identifikační kód vozidla VIN, zjistil by, že reálným majitelem vozu je leasingová společnost. „Prodávajícího jsem se snažil kontaktovat. Ten samozřejmě nereagoval. Nechal jsem se na něj informovat a zjistil jsem, že vůbec není postižený. Prostě jsem se nechal napálit od podvodníka z ulice,“ dodal. Proti prodejci podal trestní oznámení, zatím se však nedočkal výsledku a ještě má pletky s pojišťovnou, která na vůz přispěla.

Příběh bez šťastného konce
Bohužel celá stresová situace je příčinou zhoršení zdravotního i psychického stavu pana Kotrby. Objevili se u něho záchvaty úzkosti a stav levé ruky se mu prudce zhoršil. Pan Kotrba se ale nevzdává a stále věří ve spravedlnost. „Doufám, že všechno nakonec dopadne dobře. Na ulici bych už automobil nekupoval. Pokud si všechno důkladně neprověříte, máte velkou šanci, že naletíte. Kdybych již předtím znal portál Nekupujautonaulici.cz, nemuselo to takto dopadnout. Po přečtení rad odborníků bych si uvědomil spoustu důležitých věcí, které jsem si měl prověřit,“ uzavírá svoje vyprávění. Před koupí ojetého vozu se poraďte s odborníky nebo se raději svěřím do rukou specialistů z certifikovaného autobazaru.