Víte co je to VIN kód a k čemu slouží? Jistě, to by měl vědět přeci každý motorista. Ale opakování je matka moudrosti, a kdyby náhodou někdo přeci jen nevěděl…

V České republice se ročně prodá řádově šest set tisíc ojetých automobilů. Z tohoto c počtu se téměř polovina prodá formou soukromé inzerce. Ale ne všichni, kteří chtějí své auto prodat, jednají poctivě. Než se tedy pro nákup ojetého vozu rozhodnete, zjistěte si o něm všechny dostupné informace. První a nejdůležitější je zkontrolovat identifikační číslo vozidla, tedy VIN kód. Často se mu také říká rodné číslo automobilu.

Identifikace automobilu se hodí například k tomu, abyste si ověřili, že vámi vybrané auto z inzerátu je skutečně tím daným vozidlem. Zkuste třeba veřejně dostupnou databázi VinCheck na www.vincheck.cz , kde zároveň zjistíte, zda VIN neodpovídá vozidlu, které je v pátrání Policie ČR nebo Policie SR. Podle VIN čísla lze také poznat místo výroby, výbavu i originální motor, což oceníte zvláště u ojetých vozů. Díky VIN kódu dohledáte servisní historii vozidla. Pokud jsou na dílech vyobrazená různá VIN čísla, jde o vůz složený z více aut.

Pokud si vyberete auto v certifikovaném autobazaru, tyto starosti odpadnou, jelikož takový autobazar vše prověří za vás.

VIN (Vehicle identification number – Identifikační číslo vozidla) je mezinárodně jednoznačný identifikátor motorových vozidel. Umístění není stanoveno, nejčastěji je vyraženo na dělící příčce motorového prostoru, pak na horním lemu podběhu či na držáku pravé přední pružící a tlumící jednotky. Také bývá vyobrazeno pod čelním sklem, přímo před sedadlem řidiče a je viditelné zvenku. Někdy je pod podlahou sedadla spolujezdce nebo na pravé straně zavazadlového prostoru. Jednoznačně je také uvedeno v malém i velkém technickém průkazu.

Číslo je tvořeno 17 písmeny a číslicemi, jeho formát je od roku 1983 určen normou (ISO 3779:1983). V kódu se používají číslice a znaky anglické abecedy kromě písmen I, O a Q, u kterých by hrozila záměna s číslicemi 0 a 1. První tři znaky se označují jako WMI (World Manufacturer Identifier, Světový kód výrobce) a popisují výrobce vozidla. Kódy jsou jednoznačně přiděleny všem světovým výrobcům. Znaky na pozicích 4–9 se označují jako VDS (Vehicle Descriptor Section, Popisný kód vozidla) a označují model příslušného vozu. Znaky na pozicích 10–17 se označují jako VIS (Vehicle Identifier Section) a tvoří pořadové výrobní číslo, které jednoznačně identifikuje konkrétní vozidlo.