A je to opět tady. Nejvyšší čas na nákup zimních pneumatik, od 1. listopadu byste totiž již měli mít přezuto. Jinak vám hrozí pokuta až 2000 korun, a to nemluvě o nebezpečí havárie. Pokud teplota klesne pod nulu, napadne sníh nebo pojedete do hor (na silnici je značka upozorňující na zimní výbavu), je to opravdu nutností.

Než přistoupíte k vlastní výměně, je zapotřebí pneumatiky zkontrolovat, zda nejsou už moc sjeté. Minimální hloubka dezénu u osobních aut je alespoň 4 milimetry. Jakmile klesne hloubka dezénu pod toto minimum, začne pneumatika rychle ztrácet své vlastnosti. Především špatně odvádí vodu a roste riziko náhlé ztráty kontroly nad autem kvůli tzv. aquaplaningu. Říká se, že při správném skladování vydrží nová pneumatika čtyři roky, aniž by se zhoršily její vlastnosti. Nejvíce její vlastnosti ovlivňují změny teplot, sluneční záření a vlhkost. Rizikové je proto kupovat pneumatiky od překupníka, kterému se mohly válet několik let někde na dvorku naházené na hromadě. Nejvíce jim škodí právě UV záření, nejdůležitější při skladování je, aby byla ve tmě.

Neexperimentujte a dodržujte přesně doporučení výrobce na rozměry pneumatik a ráfků kol. S výběrem správního obutí vám pomůže specializovaný prodejce, popřípadě můžete nahlédnout do dokumentace k autu.

Pokud kupujete ojeté auto, dobře se podívejte, v jakém stavu jsou pneumatiky. Nejde jen o hloubku dezénu, ale také o jejich stáří. Zejména na sezónních autech se mohou objevit pneumatiky staré třeba deset let. A takové už sotva budou mít původní vlastnosti. Už u pneumatik starších šesti let začne docházet k degradaci původních vlastností, ačkoli mají stále dostatečnou hloubku dezénu.

A jak se dá stáří pneumatiky snadno zjistit? Rozhodující je takzvaný DOT kód, který je vyražen na boku každé pneumatiky a značí, kdy přesně byla vyrobena. Tento kód začíná kombinací písmen a čísel, pro vás je důležité poslední čtyřčíslí. První dvě číslice tohoto čtyřčíslí označují týden, ve kterém byla pneumatika vyrobena, další dvě číslice pak samotný rok. Pokud například na pneumatice najdete vyraženo 1417, můžete z toho vyčíst, že tato konkrétní pneumatika byla vyrobena ve 14. týdnu roku 2017.