Zima již neoddiskutovatelně přebrala svoji vládu a tím nám všem řidičům a majitelům auta znesnadnila několik následujících měsíců. S následujícími ověřenými tipy se zimy nemusíte tolik obávat.

Důvěřuj, ale prověřuj
V první řadě musí být každý vůz na zimní provoz řádně připravený a zkontrolovaný, aby vás nezaskočila třeba jen nějaká banalita. V zimě se jezdí častěji za šera či ve tmě, je potřeba abyste nejen dobře viděli na cestu, ale abyste byli dobře vidět i vy. Kontrola všech světel je tedy na místě. Často se zapomíná dolévat směs do ostřikovačů, která je zvláště v zimním období důležitá. Zimní směsi vybírejte mrazuvzdorné, dejte si přitom pozor na různé hranice odolnosti proti mrazu. Zkontrolujte i chladicí kapalinu, která kvůli vysokým letním teplotám přirozeně ubyla. Dalším důležitým komponentem jsou brzdy, jejichž význam se v zimním období násobí, proto zkontrolujte nejen jejich fungování, ale i hladinu brzdové kapaliny. Obecně platí, že by neměla být starší než tři roky.

Trpí v zimě autobaterie?
Ano, teplota výrazně ovlivňuje chemické procesy, které uvnitř baterie probíhají. Výrobci autobaterií s běžnými výkyvy teplot počítají, a pokud o ni řidič správně pečuje, baterie obvykle funguje bez problémů. Auto musí pravidelně jezdit, aby se baterie dobíjela. Na krátkých trasách se ale nestihne plně dobít, je tedy dobré auto pravidelně projet na delší trase nebo dobít v servisu, pokud v zimě moc nejezdíte.

Přes okno musí být dobře vidět
I ze zákona máte povinnost vyjet na silnici jen s autem očištěným od sněhu a s dobrým výhledem. Dobrý výhled je nutný kvůli vaší bezpečnosti a bezpečnosti ostatních, a ometený sníh je zase slušnost vůči ostatním řidičům. Škrabku či smetáček byste měli mít ideálně hned někde po ruce. Při jízdě musíte mít perfektní výhled, není tedy na škodu zkontrolovat, případně vyměnit, stěrače. Je nutné sledovat, v jakém stavu je na nich stírací gumička, která je nejdůležitějším komponentem. V létě se mohla vlivem velkého horka zvlnit, nedrží tvar, a proto nepřilne tak jak by měla.

Nákup či prodej auta?
I v zimě je samozřejmě možné vyměnit auto či pořídit jiné. Jen na to nebuďte sami, s odborníkem to bude jistější. Toto období sebou přináší nejednu komplikaci (šero, tma, kluzká vozovka, znečištěné auto apod.), při koupi na inzerát a obhlídce auta na ulici či někde u domu bude značně znevýhodněni. A že se nemůže rozhodnout jaké si vlastně vybrat? Existuje mnoho různých testů a referencí, ať už v časopisech nebo na internetu, recenzují jak profesionální novináři, kteří mají zkušenosti a možnost porovnávat, tak i dlouholetí majitelé, kteří najezdili s daným vozem třeba i stovky tisíc kilometrů. A dovíte se od nich, jak auto jede, kolik „žere“, jaké jsou jeho jízdní vlastnosti a další vychytávky.