AUTOBAZARY KLAMOU ZÁKAZNÍKY A CHLUBÍ SE ČLENSTVÍM V ASOCIACI, VE KTERÉ NEJSOU

Přetočené kilometry? Vozidla v exekuci nebo snad s nejasným právním původem a servisní historií? Ano, to jsou stále rizika, která v některých českých autobazarech hrozí. Nově se však někteří majitelé autobazarů uchylují k sofistikovanějšímu způsobu, jak zákazníka oklamat. Tvrdí, že jsou členy Asociace prodejců použitých automobilů –autobazarů (APPAA), že mají certifikaci, a tedy jejich vozy jsou asociací APPAA prověřeny.

„Za poslední dva měsíce jsme obdrželi 9 dotazů zákazníků autobazarů, zda jsme skutečně udělili uvedeným autobazarům certifikaci, respektive, zda jsme prověřovali určité vozy,“ uvedl Petr Přikryl, předseda APPAA. Do uvedených autobazarů asociace APPAA poslala své figuranty, kteří zjistili, že ve třech autobazarech skutečně bezostyšně tvrdí, že mají certifikaci asociace a že vozy u nich prodávané prošli jejím auditem. Podle Přikryla se jedná o jasné klamání zákazníka s cílem vytvořit u něj dojem, že prodejce i prodávané vozy jsou díky této „certifikaci“ bezpečnou volbou při nákupu ojetého vozu. Podle něj je však opak pravdou a takové autobazary jsou pro zákazníka největším rizikem.

„Chceme upozornit veřejnost, resp. zákazníky autobazarů, že APPAA žádnou certifikaci autobazarům ani prodávaným vozidlům neuděluje. Nemáme na to žádnou licenci. Od toho jsou tady certifikační společnosti, jako například TUV NORD nebo DEKRA,“ varuje Přikryl před nekalými praktikami některých autobazarů.

Jediné, co autobazar, řádný člen APPAA, od asociace obdrží, je Certifikát členství. Ten však nelze účelově zaměňovat za certifikaci autobazaru podle norem ISO, jak se někteří prodejci snaží. Podle Přikryla se jedná o tak závažný prohřešek, že APPAA postoupila záležitost k posouzení právní kanceláři a zvažuje podání podnětu České obchodní inspekci, která by mohla taková jednání postihovat.

U nákupu ojetého vozu stoprocentně platí – důvěřuj, ale prověřuj. Bezpečnou koupi vám zaručí jen certifikovaný autobazar.