Autobazary prodávají auta z druhé ruky. To ale neznamená, že zákazníkům nabídnou úplně každý vůz, který projede jejich branami. Naopak, vybírají si. Neodborně opravené automobily a ani ty, které jsou bourané na nosné části, nemají šanci.

Autobazar je něco jako výběrový second hand. Prodává ojetá auta? Ano! Prodává špatná auta? Ne! Zatajuje zájemcům informace o skutečném stavu automobilu? Ne! Navzdory tomu si to spousta lidí stále myslí. Autobazar ale není šrotiště ani umístěnka pro nevratně pošramocená auta.

 

Neznamená to, že byste na prodejní ploše nenašli ojetiny, které mají za sebou nějakou bolístku. Vozů po škodní události bývá dost. Ale jednak to neznamená, že auto s takovou historií musí být špatné, jednak vám o tom prodejce řekne. Nebude tajit žádné informace, byl by sám proti sobě. Institut reklamace funguje i pro autobazary. 

Ostatně možná ty neblahé stopy na autě sami uvidíte, protože dnes se už plechy nevyklepávají, ale obvykle se mění kus za kus. Ťuknutý nárazník nebo odřené dveře představují škodu za desetitisíce, zároveň ale nic, co by znemožňovalo normální používání auta a bezpečnou jízdu v něm.

Odmítnutých jsou zástupy

Je libo příklad? Nákup auta v autobazaru nesmí být rizikovější než pořízení nového vozu, myslí si například v Auto ESA. Firma loni investovala do prověření vozů při výkupu 83 milionů korun. Jen pro vaši představu: prověřila 38 tisíc aut, z nichž 25 tisíc odmítla vzít do prodeje. Na prodejní plochu tedy nepostoupilo 68 procent nabízených vozů! Což je hodně. Ale bylo by bláhové tohle nedělat, protože vykoupená auta se stávají majetkem autobazaru.

 

Prověrka se zaměřuje na „papíry“, to znamená kontrolu, zda jsou v pořádku doklady k vozu, auto není v exekuci či insolvenci, nemanipulovalo se s tachometrem apod. A samozřejmě také na technický stav auta. Celkem jde asi o stovku položek. Zdá se to hodně, jenže ve hře jsou přece velké peníze, takže je třeba obezřetnost.

Proč bývá auto nejčastěji odmítnuto? Kvůli celkově špatnému technickému stavu, korozi podvozku, neodborným opravám po velké nehodě, nefunkčním bezpečnostním prvkům auta. Anebo to může být od všeho něco.

I tak si klidně přizvěte automechanika

 

Vůbec ale nevadí, když si k výběru auta v bazaru přizvete „svého člověka“. Poctivý bazar nemá co skrývat, takže bránit se nebude.

Ideální je samozřejmě automechanik, protože postřehy strýce s vášní pro auta, kterému v televizi neunikne jediný díl jeho oblíbeného motoristického pořadu, tady stačit nebudou.

Autor: red