V souvislosti s rychle rostoucími cenami pohonných hmot společnost Auto ESA zaznamenala nárůst zájmu o automobily s úspornějším alternativním pohonem. A právě o ně se rozhodla rozšířit nabídku vozů ve své síti certifikovaných autobazarů.

Energetická krize přetrvává a po elektřině a plynu za poslední měsíc raketově vylétly také ceny pohonných hmot. V tuzemsku zaplatí motoristé za litr benzínu i nafty v průměru přes 43 korun. Vývoj cen pohonných hmot má dopad na chování zákazníků. Ukazuje se, že řešením není přestat auto používat, ale hledat možnosti, jak ušetřit na provozu.

Lidé jsou připraveni vyměnit svůj stávající automobil za jiný, ekologičtější, případně i s menším objemem motoru. Potvrzuje to rovněž zkušenost společnosti Auto ESA, která zaregistrovala zvýšení poptávky po vozech s nízkou spotřebou, a to až o 40 procent. „Abychom vyhověli zájmu zákazníků, rozhodli jsme se navýšit skladové zásoby úsporných plug-in hybridů a elektromobilů, a to na minimálně 200 vozidel“ uvedl Filip Kučera, ředitel marketingu společnosti Auto ESA.

Provoz elektromobilů nestojí mnoho

Speciálně pořízení elektromobilu považuje Kučera za chytré řešení aktuální situace. „Víme, že u ojetých aut na elektřinu panuje obava ze špatné kondice akumulátoru. Abychom toto riziko eliminovali, u každého elektromobilu měříme kapacitu baterie a zákazník dostává certifikát autorizovaného servisu,“ vysvětlil Filip Kučera. Všechny elektromobily v certifikovaných autobazarech Auto ESA mají kapacitu přes 80 procent, což zaručuje životnost minimálně na dalších 8 let.
Ve prospěch koupě auta na elektřinu hovoří i klesající cena baterií, například baterie Nissanu Leaf přijde na 120 až 180 tisíc korunu, v závislosti na své kapacitě.

Podle Kučery je největší bariérou při koupi elektromobilu pořizovací cena, protože samotný provoz se vyjma roční prohlídky v ceně 2000 korun obejde takřka bez investic. „Majitel nemusí vyměňovat olej, filtry ani svíčky, řešit problémy s převodovkou ani se spojkou. Ani měření emisí ho nečeká,“ shrnuje stručně materiální i časovou úsporu Filip Kučera.

O Auto ESA: Společnost AutoESA a.s. se jako vlastník sítě autobazarů zabývá nákupem, prodejem a zprostředkováním prodeje ojetých osobních a užitkových automobilů. Zajišťuje také finanční a pojišťovací služby a poskytuje technické zázemí pro kontroly a opravy vozů. Auto ESA jako první a jediný prodejce ojetých vozů v ČR získal certifikaci od společnosti TÜV NORD Czech. Více info na www.autoesa.cz.

Zdroj: tn.nova.cz