Prodávat, nebo kupovat auto přes inzerát na internetu je jako vstoupit na minové pole. Můžete bezpečně projít a na konci vás čekají peníze či automobil. Anebo šlápnete vedle a výbuch zasype vás i s vaší peněženkou. Zrovna teď to podvodníci na netu rozbalili…

Zálibně si prohlížíte fotky ojetých aut na některém z motoristických serverů? Věřte, že mnohá z nich vůbec neexistují, respektive jsou to jen návnady, které vás mají přimět zaplatit velké peníze – za něco, co nikdy nedostanete. Chystáte se naopak auto na internetu prodat? Je dost možné, že v dobré víře přistoupíte na obchod, který vás připraví o váš vůz i o finance za něj.

Zloději to na internetu většinou rozjíždějí ve vlnách a zrovna teď jedna taková vlna prolétla Českem. Týkala se právě nákupu a prodeje v internetových bazarech (tzv. bazarový pishing).

Šejdíři už dnes ani nepotřebují infikovat počítače svých obětí viry či jinou internetovou havětí. Stačí jim použít jednoduché psychologické fígle, které prolomí důvěřivost a přimějí vyhlédnutou oběť sdělit jim citlivé finanční informace.

Stačí jedno kliknutí a jste v pasti

Je jedno, jestli s vámi začnou komunikovat e-mailem nebo na sociální síti (na Facebooku, Instagramu, kdekoliv). V principu se zloději vždy snaží přimět vás rozkliknout zaslaný odkaz, který vás přesune na podvodné stránky. Falešné stránky, které se tváří někdy jako inzertní portály, jindy jako web banky.

Tady máte vyplnit osobní údaje a číslo karty. Jestli vaše touha prodat či koupit a mít o starost míň nalomí vaši bdělost, jste už jen krůček od toho, abyste v dalším kroku vpustili zloděje do vašeho bankovnictví. Možná si ťukáte na čelo, že vy byste rozhodně nikdy… Snad máte pravdu, ale měli byste vědět, že podvodníci jsou rozhodně dobří znalci slabin lidské psychiky.

Odborníci tedy zásadně varují před vyplňováním jakýchkoliv údajů v odkazech, které vám zašle někdo neznámý. Ať je jeho záminka jakákoliv. Pokud se vás kdokoliv snaží přimět, abyste vyplnili CVC kód karty nebo přístupové údaje do elektronického bankovnictví, je to jasná známka podvodu! A v případě auta ne ledajakého, protože můžete přijít o stovky tisíc korun.
Tohle nikdy nedělejte
Můžete tomu všemu předejít? Samozřejmě že ano!

● Navštěvujte jen známé a ověřené internetové stránky, případně vždy kontrolujte, jestli doména odpovídá obsahu webu.

● Neotvírejte e-maily od neznámých lidí ani zprávy s podezřelým názvem. Často napoví pohled na e-mailovou adresu odesilatele.

● A když takovou poštu náhodou otevřete, nikdy, opravdu nikdy neklikejte na odkazy a ani si nestahujte do počítače neznámé soubory.

● Nepodléhejte impulzivnímu jednání v návalu emocí. Vězte, že ani banka či policie nemají právo po vás vyžadovat citlivé údaje k bankovní kartě.

Prodáváte, nebo kupujete auto a chcete to udělat bezpečně? Vyhněte se internetu a obchodování s neznámými lidmi a raději se obraťte na některý z certifikovaných autobazarů. Budete to mít rychle a bez nervů.