Projíždíte inzeráty na internetu, až konečně najdete auto podle svých představ. Zvedáte telefon, abyste kontaktovali majitele… Ještě zadržte. Vážně nechcete zajít raději do autobazaru? Řekneme vám, proč je to zvlášť v zimě lepší.

 

Zkusme domyslet, co se bude dít, když přece jen zavoláte na číslo v inzerátu a domluvíte si schůzku s majitelem auta. Pracujete od rána do večera, jedině v pondělí, nebo ve středu končíte dřív, takže v pět hodin můžete být na místě.

Na uvedené adrese opravdu stojí před domem zelená škodovka. Nebo je to ford? A není černý? Těžko říct, je listopad, už je tma jako v pytli a lampy v ulici svítí tak slabě, že sotva vidíte na cestu.

Na vlastní oči, ale stejně to nestačí

Zazvoníte a z domu vyjde muž, který vypadá, jako by právě vrátil z posilovny. Soudě podle vzhledu tam chodí každý den a netváří se zrovna přátelsky. Nenápadně se rozhlédnete, nikde ani noha. Dovolali byste se vůbec pomoci, kdyby na to přišlo? Naštěstí jste s sebou nevzali peníze. Mít v kapse pár set tisíc by vám teď na klidu nepřidalo.

Zá se vám, že auto má na předním blatníku promáčklinu. Ale možná se pletete. Je fakt špatně vidět. Majitel mezitím odemkne a ukazuje vám vnitřek auta. Sedačky vypadají omšeleji než na fotkách. Ne, rok výroby vážně odpovídá, ukazuje vám pán servisní knížku a techničák. Upřímně řečeno, kdyby vám strkal před oči katalog lega a leták ze supermarketu, vyšlo by to v té tmě nastejno. A co teprve kdyby došlo na údaje v kupní smlouvě?


V autobazaru je světlo a teplo celý rok

Kupovat za tmy auto od neznámého člověka je jako kupovat obraz v tunelu metra. Drahá věc, kterou si nemůžete pořádně prohlédnout. A k ní dokumenty, které si taky nemůžete pořádně prohlédnout. Jestli netrváte na adrenalinovém zážitku, navštivte raději autobazar, ideálně některý z těch velkých, certifikovaných:  

Prodejní plochy jsou dokonale osvětlené.

Nespletete se v odstínu laku a neunikne vám ani škrábanec, natož promáčklé místo na karoserii.

Dobře osvětlené jsou i dílny se zvedáky;

Auto si prohlédnete ze všech stran, posvítí vám i na podvozek. Bez zvedáku by vám takový pohled nenabídnul ani ten nejnamakanější svalovec.

„Papírování“ se odehrává v kanceláři.
V dokumentech dobře uvidíte i na pasáže psané drobným písmem. Budete mít dost času, abyste si papíry v klidu a teple podrobně prostudovali.

Někdy je v životě správný čas dopřát si malé dobrodružství, jindy je lepší neriskovat a dát přednost jistotám. Tohle je ta druhá varianta. Protože co pak s falešným Picassem nebo kradenou škodovkou?

Autor: (red)