U některých modelů vzrostly nyní výkupní ceny v autobazarech v porovnání se stavem před začátkem epidemie nového typu koronaviru až o čtvrtinu.

Pokles hodnoty koruny vůči euru, výrazné zeslabení dovozu ojetých aut ze zahraničí a stoupající zájem motoristů o ojeté vozy v hodnotě do sto padesát tisíc korun. To všechno podle Asociace autobazarů nahrává těm, kteří právě nyní chtějí prodat svůj ojetý vůz. „Český zákazník prozatím s koupí automobilu s prodejní cenou nad sto padesát tisíc korun v současné nejisté ekonomické situaci vyčkává. Vozidel s cenou do 150 tisíc je proto na trhu aktuální nedostatek,“ říká předseda asociace autobazarů APPAA Petr Přikryl. V důsledku toho jsou autobazary nuceny nabízet výrazně vyšší výkupní ceny, než tomu bylo ještě před několika měsíci.

Ti, kdo plánují prodej ojetiny, navíc nemusejí tak úplně spěchat a můžou si počkat na možná ještě výhodnější nabídky. Současný stav s nedostatkem solidních vozů do 150 tisíc Kč může totiž trvat poměrně dlouhou dobu. „Řada firem prodlužuje provozu služebních vozidel o rok více, čímž se samozřejmě opět snižuje nabídka a výkupní ceny rostou,“ doplňuje Přikryl. Nynější stav nahrává také těm, kteří hodlají svojí ojetinou částečně financovat nákup nového automobilu. Ať už se jedná o zcela nový nebo jiný ojetý. Do současné doby zaznamenaly největší nárůst především vozy vyrobené v prvním desetiletí 21. století.

Zdroj: appaa.cz, deník.cz