Osmnácté narozeniny jsou vždy ve znamení velkých oslav a krásných dárků. Jak se ale může takový narozeninový dar proměnit v noční můru, o tom ví své rodina Hlaváčkových.

Kateřina a Josef vždy toužili po velké rodině. Osud k nim bohužel nebyl zcela přátelský a nadělil jím jediného potomka – syna Kamila. O to více mu ovšem věnovali pozornost a snažili se synovi dopřát všechno, po čem kdy toužil. Kamilovi mělo být osmnáct let, právě dokončoval autoškolu, tak mu rodiče chtěli k narozeninám koupit auto. Netušili však, že tím rozpoutají peklo, které vyvrcholí žalobou.

Cesta až za hranice republiky

Rozpočet měli manželé Hlaváčkovi omezený, rozhodli tedy pro nákup staršího vozidla. „Řekli jsme si – ojeté auto bude klukovi stačit. V Čechách jsme prošli několik autobazarů, pak jsme dostali tip od známého, který jezdí pro auta do nedalekého Německa,“ svěřili se rodiče Kamila. Nakonec se rozhodli zkusit štěstí v zahraničí a pro auto jeli se známým. Výběr byl rychlý, přepis už tolik ne. Po několika dnech se konečně všechno vyřešilo a manželé Hlaváčkovi vezli auto synovi k narozeninám.

Radost vystřídal strach

Kamil byl z vozu samozřejmě nadšený a hned si s přítelkyní naplánoval výlet do Německa. To ještě netušil, do jaké situace ho vůz dostane. „Neumíte si představit tu bezmoc, když vám volá německá policie, že je syn ve vězení pro krádež automobilu,“ pověděla paní Hlaváčková. Ano, auto bylo kradené. Německá policie na to přišla při běžné silniční kontrole vozidla a nejasnost v papírech udělala z Kamila podezřelého číslo jedna. „Pro Kamila a jeho přítelkyni jsme okamžitě vyrazili. Vzali jsme s sebou kupní smlouvu a další dokumenty, co jsme k autu měli. Na místě Kamila pustili a oznámili nám, že jsme se pravděpodobně stali obětí organizovaného zločinu,“ dodala. Automobil policie samozřejmě zabavila.

Trestní stíhání

Nepříjemná zkušenost má ale pokračování. Německý majitel odcizeného vozidla, zažaloval manžele Hlaváčkovi. „Podle jeho názoru, jsme si měli zkontrolovat identifikační číslo vozu. Nevěří nám, že jsme o krádeži neměli tušení. Je to absurdní, ale pokud soud prokáže naši vinu, hrozí nám několik let vězení. Ještě, že už nehrozí vězení Kamilovi,“ uzavírá paní Hlaváčková.

Příběh této rodiny bohužel není ojedinělý. Trh s kradenými automobily má nadnárodní rozměry a naletět může každý, kdo nekupuje vůz u prověřeného prodejce ojetých vozidel, který na vozy poskytuje veškeré záruky a garance