Obchod s rodinným příslušníkem se ne vždy vyplatí. Ani rodina totiž nemusí být zárukou dobré koupě. O tom ví své paní Jarmila Dušková, kterou zakoupení auta stálo desítky tisíc korun navíc a narušené rodinné vztahy.

„Auto už opravdu potřebujeme,“ shodla se mladá rodina z Opavy. Paní Jarmila a její manžel Jan měli rok od svatby a očekávali svůj první přírůstek do rodiny. Ke koupi se ale odhodlali až ve chvíli, kdy zjistili, že čekají hned dvě děti. Radost manželů Duškových však záhy vystřídaly hádky a stres.

Výhodná nabídka

Jakmile se mladí manželé začali shánět po starším autě, přišla neočekávaná nabídka. Strýc paní Jarmily, se kterým měla velmi dobré vztahy, navrhl rodince prodej auta své ženy. V bazaru mu prý za automobil nabízeli 105 tisíc korun, když se ovšem dozvěděl o situaci své neteře, stanovil částku na „pouhých“ 55 tisíc korun. „Neměla jsem nejmenší pochybnost o tom, že by mi strejda lhal,“ řekla nám paní Jarmila.

Ukvapené rozhodnutí

Přívětivou nabídku Jarmila okamžitě přijala, ačkoliv neměla žádná potvrzení technického stavu auta a nikdy v něm neseděla. Věděla jen, že má vozidlo najeto 200 tisíc kilometrů a zlobí topení u spolujezdce. Manžel Jan s takto rychlou koupí nesouhlasil, cena mu ale přišla velmi výhodná. Pro auto se na Moravu vydali hned následující den, s finanční částkou v hotovosti. Na místě zjistili, že všechno není tak, jak si mysleli. Prvním varováním mělo být o 60 tisíc vyšší číslo na tachometru. Manželé se však spokojili s příběhem o dlouhých pracovních cestách Jarmiliny tety. Auto nakonec stejně koupili a okamžitě vše nechali přepsat na úřadě.

Jedno překvapení za druhým

Prvních 14 dní bylo vše v naprostém pořádku a manželé Duškovi byli nadšeni z výhodné koupě. Nadšení ale netrvalo dlouho a náhle se začaly projevovat problémy. „Nejprve úplně přestalo jít topení u spolujezdce, což byl v listopadu docela problém. Následně přestal fungovat i chladič, tak jsme zajeli do servisu. Když se mechanici začali autem probírat, přišli na další závady. Cena za opravy byla astronomická.“ To ale není zdaleka vše. Jarmilin strýc původně auto nekupoval jako nové, ale v pochybném servisu, kdesi za hranicemi Čech. Tachometr byl už v té době pravděpodobně přetočený.

Hádky a rozbroje

Výsledná částka za opravy činila 48 tisíc korun. Kompletně musela být vyměněna klimatizace, chladicí systém motoru a další součástky. Pro nastávající rodiče byla suma ruinující, tak se s rozhořčením obrátili na strýce Jarmily. Ten jím bohužel odmítl cokoliv vysvětlit a přestal brát telefony. Do sporu se nakonec zapojily obě rodiny manželů, což vedlo k ošklivým citovým újmám. Zbývá jen pár dní do porodu, manželé se stále hádají: „Manžel mě obviňuje, že za všechno může moje ukvapenost a neustále na sebe křičíme. Když se na to podívám zpětně, měli jsme se nejprve poradit s odborníky. V certifikovaném autobazaru nám řekli, že původní hodnota vozu byla maximálně 25 tisíc korun,“ svěřila se paní Jarmila. Do podobné koupě by už samozřejmě nešla a raději by si pořídila vůz ze známého autobazaru.