Koupě auta od známého nebo přes soukromou inzerci přináší mnoho rizik. Tyto 4 věci byste si určitě měli prověřit, než nákup uskutečníte:

Zjistit si původ vozu

Pokud bylo auto odcizené, budete mít problémy s Policií. Ověřte si proto VIN kód vozu, který obsahuje údaje o jeho původu. VIN je sedmnáctimístný kód složený z číslic a písmen. Ty slouží k identifikaci motorových vozidel a najdete ho vyražený na karoserii auta, většinou za předním sklem. Díky němu zjistíte nejen technické informace o autě, ale hlavně fakt, jestli není kradené. Preventivní kontrola vám může ušetřit stovky tisíc – když policie přijde na to, že auto bylo kradené, bez milosti Vám ho zabaví a vrátí původnímu majiteli. Kontrolu VIN kódu nabízí třeba internetový portál vincheck.cz. Vedle informaci o krádeži můžete přes identifikační číslo zjistit i počet předchozích majitelů, servisních prohlídek, reálný stav tachometru, informaci o leasingu a další.

Prověřit si prodávajícího

Ačkoliv jste za auto zaplatili, právní vady ze strany prodávajícího můžou vést až k zabavení vozidla. Nejčastěji je na vině exekuce, vedená proti předchozímu majiteli vozu nebo jeho partnerovi. Tuto informaci si můžete zkontrolovat přes Centrální evidenci exekucí na CEECR.cz. Vozidlo také často bývá zastaveno ve prospěch bankovních i nebankovních společností. Zjistěte si proto, jestli není auto zatížené leasingem nebo jím původní majitel neručí. Požádejte proto prodávajícího o výpis z Rejstříku zástav a důkladně si zkontrolujte technický průkaz – prodávající musí být uveden jako jediný vlastník vozidla. Častým podvodem je rovněž prodej jednoho automobilu více stranám. Auto již může být prodané někomu jinému, ale ten ho ještě nemá přihlášené. Bez technického průkazu proto nic nepodepisujte a nedejte na sliby. Určitě nespoléhejte pouze na Centrální registr vozidel, ten detailnější informace o prodávajícím zatím neposkytuje.

Prozkoumat technický stav vozu

Před prodejem by mělo být auto prověřeno. Zařiďte si kompletní a důkladnou servisní prohlídku. Při běžné prohlídce totiž některé závady nemusí být vůbec odhaleny, jako například poškození automobilu vodou, opravy po těžké havárii a jiné. Z revize byste určitě neměli vynechat ani kontrolu filtru pevných částic, emisí, motoru, nápravy, funkčnosti elektroniky, katalyzátoru a airbagů. Sami si pak můžete prověřit například stav tachometru. Stránka kontrolatachometru.cz vám ukáže skutečný počet najetých kilometrů. I když je technická kontrola stále platná, měli byste si na ni zajet znovu, aby vám zde potvrdili bezpečnost a nezávadnost vozu.

Kvalitní smluvní ujednání

Při koupi ojetého vozu od soukromníka je nejdůležitější mít kvalitně sepsanou kupní smlouvu, která pokryje možná rizika. Vyhněte se proto nepřesným formulacím, ty by prodejce vyvlékly ze zodpovědnosti za skryté vady. Rozhodně pak do smlouvy neuvádějte a nepodepisujte nic, v čem stojí, že auto kupujete „bez vad“. Nemohli byste pak uplatnit reklamaci! Fyzická osoba má ze zákona povinnost přijmout vaši reklamaci po dobu půl roku a při špatné formulaci můžete tuto možnost ztratit. Při přehlašování automobilu musí plná moc obsahovat kompletní údaje o zmocniteli a zmocněnci, na to nezapomeňte.