Pohráváte si s myšlenkou na koupi zánovního auta? Raději hned přejděte od nápadu k činu, abyste nakonec nemuseli hrábnout hlouběji do kapsy. Vzhledem k okolnostem na automobilovém trhu je zdražení ojetin na dohled.

Během lockdownů jste seděli zavření doma, takže prázdná garáž tolik nevadila. Ale teď, když už je situace lepší, chcete konečně začít jezdit ven, na výlety, na návštěvy i za zábavou. Spokojíte se s cestováním hromadnou dopravou, nebo máte v plánu koupit ojeté auto? Ve druhém případě si pospěšte, abyste na takový nákup měli dost peněz.

Návrat do normálu? Mluví se i o roce 2023

Pandemie odhalila slabiny globalizované ekonomiky. Možná víte, že asijské výrobce donutila snížit výrobu polovodičů a tento krok nemilosrdně dopadl (a ještě nějakou dobu dopadat bude) na všechny automobilové značky, ať už sídlí a vyrábí kdekoliv. Například Škoda Auto před pár dny rozhodla o omezení až úplném zastavení výroby do konce tohoto roku. A není to poprvé, kdy byla firma nucena sáhnout k tak tvrdému opatření – výroba v automobilce se v nedávné minulosti zastavila už několikrát. Ani ostatní značky na tom nejsou o moc lépe.

Podle předpokladů škodovky se výroba polovodičů začne opět postupně rozbíhat ve druhé polovině 2022. Mnozí odborníci jsou ale skeptičtější. Například Glenn O’Donnell, viceprezident a ředitel výzkumu poradenské společnosti Forrester, se nechal v médiích slyšet, že nedostatek čipů přetrvá i v příštím roce a možná zasáhne i rok 2023. Dá se logicky předpokládat, že poptávka po čipech bude vysoká a nabídka omezená. Nyní zákazníci čekají na nová auta i déle než rok a tato doba se tedy nejspíš ještě prodlouží.

Zdraží i bazarová auta

Že nepotřebujete nové auto, ale spokojíte se s ojetinou? To jistě i mnoho dalších zájemců, kteří sice původně uvažovali o koupi novotou vonícího vozu, ale teď si říkají, že je přece lepší mít nějaké auto než žádné. A sami víte, co s nabídkou udělá velká poptávka. Ceny se zvednou a ojetý vůz ve slušném stavu se pro spoustu lidí stane nedostižným snem, jaký si nebudou moct dovolit. Jestli mezi ně nechcete patřit, na nic nečekejte a kupte auto hned.

Rozhodněte se k činu, ale nebuďte zbrklí a koupi si pořádně naplánujte. Nemusíte brát první „kousek“, který uvidíte. Raději než na inzerát, kdy nemáte záruku, že ho podává slušný člověk, ani že vám nabízí kvalitu, jakou inzeruje, běžte do autorizovaného bazaru, kde máte jistotu, že se nespálíte.

Autor: red