Váš miláček už dosluhuje a bez čtyř kol si svůj každodenní život nedokážete představit. Máte jasno: potřebujete vůz. Nemusí být nový, ale rozhodně musí být spolehlivý. Je to ale velký zásah do rozpočtu, jak za automobil zaplatíte?

Nejprve si ujasněte, jaké auto opravdu potřebujete. Zní to samozřejmě, ale samozřejmé to není. Zvlášť když jsou vaše finance omezené. Má to být benzín, diesel, LPG, nebo si myslíte na elektromobil? Je vám milejší manuální převodovka, nebo preferujete automat? Potřebujete auto na dlouhé cesty, nebo na popojíždění po městě? Budete vozit tři děti a psa, pořizovat velké nákupy, přepravovat materiál na chatu a na zahradu?

Udělejte si seznam, z čeho za žádnou cenu neustoupíte. A rozhlédněte se, co můžete dostat za částku, kterou máte k dispozici. Nezapomeňte, že není dobré utratit celou sumu za auto, aniž byste si nechali finanční rezervu – zánovní auto bude jistě potřebovat nějakou počáteční údržbu, vyměnit díl, případně budete chtít dokoupit výbavu.

Moře produktů – ulovte si ten svůj

Nestačí vám úspory? Nevadí, poohlédněte se po půjčce. V úvahu připadá několik možností:

● finanční leasing
Na začátku hradíte akontaci, jste však jen provozovatelem auta. Majitelem se stanete, až vůz splatíte.

● operativní leasing
Auto vám nikdy nebude patřit, po celou dobu ho budete mít jen v nájmu a nemůžete s ním nakládat dle libosti. Zas nemusíte platit akontaci.

● půjčka z nebankovního sektoru
Nechcete dokládat příjmy? Půjčku dostanete rychle, tudíž se taky rychle stanete majitelem auta. Nevýhodou jsou vyšší úroky, navíc hradíte veškerý servis vozu.

● účelová půjčka na auto
Jak jasně vyplývá z názvu, je půjčka vázaná na koupi vozu. Bývá ovšem výhodnější než spotřebitelský úvěr.

● neúčelový spotřebitelský úvěr
Většinou vám ho nabídne vaše banka. Lze s ním splatit cokoliv, tedy i auto. Není však automatické, že ho dostanete.

Jak jste si jistě domysleli, finančních produktů je na trhu celé moře, jen je třeba vybrat si ten správný. Tedy takový, který nejvíc odpovídá vaší situaci – jiná půjčka přijde vhod podnikateli, jiná zájemci o ojetinu apod.

Tři v jednom ušetří námahu

Protože v současné době úrokové sazby úvěrových produktů rostou – včetně úvěrů na nákup vozu, je zapotřebí mimořádná dávka obezřetnosti. Nejen při volbě konkrétní banky či úvěrové společnosti, ale i u konkrétního produktu, protože většina bank jich má k dispozici víc. Jinými slovy, vybrat tu nejlepší ojetinu je fuška a vybrat to nejlepší financování je taky fuška. A pak je tu ještě nutnost pojištění auta.

Výhodné a hlavně jednoduché je vyřídit vše v autobazaru. Speciálně velké a certifikované autobazary jednak mají velkou nabídku aut, jednak spolupracují s větším počtem úvěrových společností a bank a také pojišťoven. Na jednom místě tedy porovnáte více nabídek financování a pojištění a vyberete ty nejvýhodnější, které budou nejlíp vyhovovat vašim možnostem. Ušetříte čas, nervy i námahu.

Autor: mac