Pohled na aktuální ceny paliva svádí k radikální úvaze, že pro peněženku bude nejlepší zavřít auto do garáže a vůbec nevyjíždět. Což je, přiznejme si, nereálné. Schůdnější je zamyslet se, jak jezdit za menší peníze. Co třeba poohlédnout se po novějším voze s nižší spotřebou?

 

Napřed pandemie a s ní spojený nedostatek autodílů a odstávky výroby. Teď válka, která to všechno dál komplikuje, a přetrvávající energetická krize, kdy po elektřině a plynu vystřelily do astronomických výšin i ceny pohonných hmot… A inflace, jež nás nutí šetřit… Události se vrší jedna na druhou a žádná nepřináší nic dobrého – ani motoristům.

 

Vzdát se používání auta ale dokáže jen málokdo. Lepším řešením je najít rozumnou cestu, jak dál jezdit tak, aby to bylo ekologické, bezpečné a nezruinovalo vás to. Odpovědí může být výměna stávajícího „nenajedeného“ auto za úspornější.

Opravdu vám vaše auto padne?

Můžete se začít zajímat o elektromobily, které doteď platily spíš za kuriozitu – ale to se právě teď může rychle změnit. Nebo je tu možnost poohlédnout se po hybridním automobilu.

Jednodušší a méně radikální řešení je vybrat prostě jen úspornější vůz s menším objemem motoru. Ve výsledku pak možná zjistíte, že jste zbytečně vyhazovali peníze oknem, protože jiný model bude víc mnohem odpovídat vašim skutečným potřebám.

Nabízí se totiž otázka, jestli opravdu potřebujete na každodenní cesty do kanceláře kombíka s obrovským kufrem? Nebo vám bohatě stačí menší auto, které je na cesty po městě jak dělané? Taková mladoboleslavská Škoda Citigo 1.0 je hned po tramvaji, autobuse a vlastních nohou ten nejlepší dopravní prostředek do města. To samé platí pro Seat Mii 1,0.

 

Motor z formule neberte

Nikdo netvrdí, že byste měli jezdit autem, co vám připomíná hračku. I u větších vozů vyšších tříd si lze vybrat objem motoru, přičemž základní a úsporné motorizace jsou samozřejmě ty levnější, méně náročné na spotřebu – a také na výši pojistného. Ano, ušetříte nejen na spotřebě, ale i na pojištění auta.

Na cestu na chalupu nepotřebujete motor ze závoďáka. Třeba Renault Clio Grandtour 1,5 dCi 90 sice asi neodveze čtyřčlennou rodinu k moři, na to nemá dost místa, ale na 100 ujetých kilometrů potřebuje 4,3 litrů paliva. Auto akorát na cestu na chatu nebo na výlet. V nižší střední třídě by vaší pozornosti neměla uniknout například Toyota Prius PHEV.  

Možnosti tu tedy jsou, jen je objevit. Internetové články jsou dobré pro vyhledávání informací, ale než půjdete nakupovat, ověřte si je u někoho, kdo má přehled a zkušenosti. Technik v certifikovaném autobazaru je určitě lepší partner do diskuse než laik, který si zrovna zadal prodejní inzerát na stránky motoristického bazaru. Nezapomeňte, že máte ušetřit, ne zbytečně utratit.