Přemýšlíte o koupi dalšího vozu do domácnosti nebo jen chcete obměnit stávající model za novější, větší, silnější? Ale kde na to vzít? Investice to není malá, a může nabourat rodinný rozpočet. Mnoho z nás napadne, že si půjčí. Ale kde a za kolik? Poskytovatelů finančních prostředků je na trhu nespočet, při výběru buďte proto velmi obezřetní, naletět může každý.

V bance ne každý uspěje, tak se nabízí možnost půjčky či úvěru u nebankovní společnosti. U nebankovních půjček obvykle platí, že pravidla pro jejich získání jsou benevolentnější, než u bankovních institucí. Většina nebankovních společností se pyšní rychlostí vyřízení žádosti, jelikož jsou většinou schvalovány bez doložení vašeho příjmu. Jedná se tak o rychlé půjčky, kterým mohou bankovní instituce jen obtížně konkurovat. Že to zní vše báječně? Naopak, úrok u těchto půjček je obvykle vyšší, než v běžné bance. Vždy je ale nutné zvážit své finanční možnosti, aby splátky příliš nezasahovaly do rodinného rozpočtu. Nízké splátky ještě neznamenají, že za úvěr zaplatíte v konečné sumě méně. Naopak, poplatky za poskytnutí úvěru či jiné skryté poplatky mohou nakonec půjčku prodražit o desítky tisíc. A proto byste měli být obezřetní a danou společnost si prověřit, jelikož v nebankovním sektoru se rozhodně vyskytuje více společností, které jsou nespolehlivé a podvodné.

Jistější a spolehlivější cestou pořízení ojetého vozu je přes certifikované autobazary. U nich si můžete vybrat z několika možností financování nákupu vozu. Spolupracují s několika vybranými finančními partnery a tak vám mohou nabídnout širokou škálu finančních produktů a doporučit ten nejvhodnější právě pro vás.

Vždy buďte pozorní a dbejte na:

Profesionální přístup – společnost, u které si půjčujete, by vám měla vysvětlit všechny podmínky nabídky. Dokumentace musí být přehledná a úplná již při prvním jednání. Žádné změny, úpravy podmínek, nebo dodatečné akční slevy, pokud si navíc vezmete to, či ono. Srovnejte si více nabídek, než se definitivně rozhodnete, neberte tu první jen proto, že vám tvrdí, že je nejlepší.
Pozor na kradené vozy – podvody se nevyhýbají ani prodeji aut, zloději se snaží své úlovky udat různými cestami, jednou z nich může být soukromá inzerce. Proto pečlivě vybírejte, od koho auto koupíte. Certifikovaný prodejce je sázka na jistotu, s prověřením původu ojetého auta vám slušný autobazar pomůže.
Pojištění ano, či ne – zjistěte si předem, zda je v rámci vaší smlouvy povinné ručení započítáno do pravidelných splátek. Některé společnosti mohou nechat uzavření povinného ručení na klientovi. Stejný postup je nutný i v případě havarijního a dalších pojištění.
Smlouvy čtěte pečlivě – než smlouvu podepíšete, podrobně ji pročtěte. Při nejasnostech se ptejte a vyžádejte si sazebník poplatků. Pozor také na dodatečné změny smluvních podmínek. Mohou být zpoplatněny, často i vysokými částkami.