V České republice se v roce 2017 prodalo přibližně 735.000 ojetých vozidel. Nejprodávanější značkou byla domácí Škoda v provedení hatchback s modelem Octavia následovaná modelem Fabia. Zákazníci nejvíce kupovali bílou barvu. Druhou nejoblíbenější barvou pak byla modrá a stříbrná metalíza. Největší nárůsty prodejů hlásí prodejci s nabídkou minimálně 100 vozidel. Nárůsty činí v průměru 12 %. Naopak prodejci s nabídkou 30 vozidel a méně hlásí propady prodejů o cca 7 %. Roste poptávka po vozidlech značky Hyundai, KIA a Dacia. Naopak nejméně žádanou značkou je Alfa Romeo, Fiat a americké značky včetně modelů určených pro evropské trhy. Průměrné stáří prodávaných ojetin je 9 let, průměrná cena pak 181.000 Kč. Vyplývá to ze statistik Asociace prodejců použitých automobilů – autobazarů (APPAA).

„Za rekordními čísly roku 2017 stoji především příznivá ekonomická situace, kvalita prodávaných vozidel a zvyšující se kvalita služeb jednotlivých prodejců,“ říká Petr Přikryl, předseda APPAA. Právě tlak na kvalitu vozidel i služeb prodejců stojí podle Přikryla za rekordním počtem zaniklých autobazarů, v roce 2017 jich bylo 67. „Nebyli schopni nebo ochotni akceptovat požadavky zákazníků a ti prostě odešli jinam.“ Přesto existuje velké množství malých rodinných firem, které se prodejem ojetých vozidel úspěšně zabývají. „Jde především o malé prodejce, kteří dováží vozidla na zakázku svých klientů a vyplňují tak drobnou mezeru na trhu,“ říká Přikryl, podle nějž tito prodejci hlásí meziroční nárůst dovezených/prodaných vozidel o cca 6 %.

Mírným překvapením je ústup dieselových motorů. Podle statistik počet benzínových motorů mírně převýšil počet naftových. Tento trend se projevil spíše u menších vozidel typu Škoda Fabia nebo Rapid. U vozidel vyšší kategorie stále převládá nafta. Typicky to je u vozidel typu Škoda Superb, Audi A6 nebo BMW řady 5, stejně tak v kategorii SUV stále dominují naftové motory.

Plánujete si v letošním roce koupit jiné auto? Nabídka je více než široká, tak se nenechte napálit a vyberte si poctivého a důvěryhodného prodejce.