Elektromobily se začínají prosazovat i na českých silnicích. Řidiče láká hlavně jejich levný provoz, horší už je ale jejich cena. Ta mnohdy překračuje i několik milionů korun za nový kus. Lidé se proto po elektromobilech začali rozhlížet v autobazarech. Tam se dají sehnat i za zlomek pořizovací ceny.

Na silnicích po celém světě jezdí už víc než tři miliony aut poháněných elektřinou. Stát v následujících měsících plánuje podpořit větší rozvoj elektromobility i u nás. Po elektromobilech je mezi řidiči celkem slušná poptávka – a začali je hledat i v autobazarech. Někteří prodejci ojetých vozů v České republice letos dokonce očekávají zvýšený zájem, a to nejen po čistě elektrických vozech, ale i hybridech. Řidiči prý oceňují nejen levnější provoz vozu, kdy podle odborníků kilometr jízdy stojí zhruba padesát haléřů. Pro porovnání v benzínovém autě to jsou necelé dvě koruny. Pokud o takovémto vozu začínáte uvažovat, dalším argumentem pro jeho pořízení by mohlo být i parkování zdarma v hlavním městě Praze. Po zaplacení poplatku za vyřízení 100 Kč můžete parkovat na modrých nebo fialových zónách, a to nejen v té městské části Prahy, kde máte trvalé bydliště, nabídky mohou využít i mimopražští a dokonce i cizinci. Více na http://www.parkujvklidu.cz./

A podle čeho vybírat?
Ideální je v bazaru najít takový kousek, který má baterii ještě v záruce. Vzhledem k tomu, že většina takových vozů přišla na trh teprve nedávno, není to zase takový problém. A vybírat tam, kde vás nechají elektrické auto pořádně otestovat a vyzkoušet si jeho reálný dojezd na jedno nabití. Kromě parametrů, které rozhodují při koupi klasické ojetiny, sledujte u elektrických aut i výkon a kapacitu baterie udávanou v kilowatthodinách (kWh). I to rozhoduje o výsledné ceně.

Jaký je rozdíl mezi elektromobilem a hybridem?

Elektromobil, elektroauto, elektrické vozidlo (EV), někdy též bateriové elektrické vozidlo (BEV) je automobil na elektrický pohon. Je poháněn elektromotorem a jako zdroj energie využívá obvykle baterie, kterou lze nabít v nabíjecí stanici nebo ze standardní elektrické zásuvky v budovách, garážích a parkovištích. Na kapacitě baterie elektromobilu závisí jeho dojezdová vzdálenost. Elektromobily lze za nabíjet z každé domácí zásuvky, byť v takovém případě je třeba počítat s nižší rychlostí nabíjení. Domů si ale můžete pořídit i wallboxy, a na veřejných místech včetně nákupních center se stále častěji objevují rychlonabíječky.

Automobil s hybridním pohonem představuje vozidlo, které při svém pohonu využívá více než jeden zdroj energie. V zásadě je základem téměř každého hybridního pohonu spalovací motor, ke kterému se přidá alternativní pohon. Tím je nejčastěji elektromotor s akumulátorem. Jejich výhodou je snížení spotřeby.