Podvodníci inzerující ojetá auta ze zahraničí to pořád zkoušejí a úspěšně. Obrázky dokonale vyhlížejícího vozu nabízeného za nízkou cenu dokážou některé lidi rázem připravit o úsudek a pak i o peníze, které dlouho šetřila celá rodina. Problém byl popsán nesčíslněkrát, přesto se vždy znovu najdou nepoučitelní naivkové, kteří podvodníkům sednou na lep. Jeden takový příběh přinesl 8. ledna portál Novinky.cz:

Princip je jednoduchý, na inzertním internetovém portálu se nabízí naoko pěkné ojeté auto odněkud z Evropy za úžasně nízkou cenu. Zájemce odepíše a začne mu e-mailem češtinou zlámanou přes překladač nebo v angličtině chodit vyprávění o tom, proč cizinec vůz prodává, že vůz nechá zaslat spediční společností a že se kupující nemusí ničeho bát, protože kdyby si koupi nakonec rozmyslel, může auto zdarma vrátit zpět. Pak podvodník požádá o osobní údaje zájemce a ten zaplatí polovinu požadované ceny, načež mu začnou chodit e-maily zdánlivě od spediční firmy o tom, jak zásilka už míří do Čech. Tím to ale skončí. E-maily se totiž jen tváří, že jsou od nějaké známé logistické společnosti. Podvodník buď v e-mailové adrese spediční firmy změní písmenko, nebo použije tzv. masku, kdy to jen vypadá, že zpráva přišla z uváděné adresy. Aby působili autenticky, podvodníci také často zneužijí profil některé existující osoby na sociální síti.

„Je to už léta známý podvod, a přesto se pořád najdou lidé, kteří na něj skočí,“ řekl policista z obvodního oddělení pro Prahu 1. „Zrovna nedávno tady byla paní, která takhle poslala 170 tisíc korun na účet v bance v polské Wrocławi za inzerovaný mercedes ze Španělska. Nejspíše nastrčený kůň poté účet zrušil. Rizikem jsou rovněž e-maily, které od domnělého prodávajícího chodí. Mohou obsahovat viry a podvodník z vás vymámí osobní údaje,“ dodal policista.

Nabídka zněla lákavě. K údajnému prodeji se nabízela Toyota Prius, černé kombi, verze Comfort, automat, rok 2013, s najetými 109 800 kilometrů na tachometru, za pohádkovou cenu 114 180 korun. Auto na fotografiích vypadá jako nové, zarážející je ale už to, že se prodává půl roku. V e-mailu jde prodávající jménem Madsen lámanou češtinou přímo k věci: „Dopravní společnost přenese vozidlo na vaši adresu a budete mít pět dní prohlídky. Celý proces bude řešen přepravní společností včetně smlouvy o prodeji a plateb. Chcete-li zahájit oficiální transakci, budu potřebovat následující údaje: celé jméno, doručovací adresa, telefonní číslo, kopie vašeho průkazu totožnosti/pasu,“ a pokračuje, „podle zásad doručovací společnosti musíte zaplatit zálohu před zahájením doručení. Každopádně by záloha měla činit přibližně 40–50 % z celkové ceny a je odečtena z celé částky. Platby musí být provedeny bankovním převodem! Vezměte prosím na vědomí, že uvidíte a otestujete auto, než dostanu své peníze od dopravní společnosti.“

Zdá se vám tento příběh neskutečný či přímo nemožný? Věřte, že pohádková cena, správně nafocené auto a důvěřivost některých z nás může být překvapující. Odborníci jednoznačně doporučují vybírat ojetá auta jen u prověřených či certifikovaných prodejců, kteří nabízené vozy vlastní a mohou tak poskytnout záruku kvality a prověření každého jednotlivého vozu.