Skoro sto tisíc vyhozených z okna. I tak by se dala shrnout nepříjemná zkušenost pana Karla. Koupil totiž ojetý automobil, který byl zatížený exekucí. Z původně nevinně začínajícího příběhu se tak stala noční můra celé rodiny.

Jednoho nedělního rána se pan Karel rozhodl pro koupi novějšího vozidla. Malý prostor, vysoká spotřeba a přibývající závady u starého automobilu mu daly jasný signál – je čas na změnu. Po poradě s rodinou se rozhodl pro populární vůz kategorie SUV, které občas vídal v okolí.

Hledal na internetu a ulici

Především nic neunáhlit a projít si co nejvíce nabídek, s tím pan Ducháček začal své hledání. Za dva měsíce prošel snad stovky nabídek na internetu. Ujasnil si, co chce a reagoval na několik inzerátů soukromníků. Vždy však od domluveného setkání sešlo nebo už auto bylo prodané. „Po několika zklamáních jsem přestal mít sílu hledat. Pak jsem na nástěnce v domě objevil poklad, myslel jsem si,“ povzdechl pan Karel. Soused z vedlejšího vchodu prodával SUV, které se mu v minulosti tolik líbilo. Navíc za něj chtěl jen sto tisíc, včetně nových pneumatik.

Pan Karel se sousedovi okamžitě ozval a domluvil si schůzku ještě na téže odpoledne. Ačkoliv bylo zájemců hodně, nechtěl nic uspěchat – ve voze se pořádně projel a na poradu si vzal kamaráda mechanika. Ten mu vše schválit a odhadl cenu automobilu na téměř 200.000 Kč. Bylo rozhodnuto, auto se koupí. „Ještě mi dal dva tisíce slevu, protože měla jedna pneumatika bublinu. Dnes už vím, že se ho chtěl rychle zbavit, aby měl peníze,“ konstatoval s povzdechem.

Nečekaná návštěva

S přepisem nebyl problém, auto jezdilo krásně a celá rodina byla spokojená. Ani ne měsíc po koupi měl pan Karel nepříjemný telefonát – volaly mu vyděšené děti. U dveří prý stál nějaký pán, který nechtěl odejít a domáhal se čísla na tatínka. Okamžitě naskočil do auta a jel domů. Velkým překvapením pro něho bylo, že se jedná o exekutora. Auto bylo okamžitě zabaveno s tím, že je na něj rok uvalená exekuce, kvůli dluhům předchozího majitele. Přesto magistrát auto bez problému přepsal.

Peníze jsou pryč

Žádné odvolání na kupní smlouvu, žádné peníze zpět. Ačkoliv soused nesměl auto prodat, prodal ho. Pan Karel tak nemá nic. Když se navíc rozhodl peníze vymáhat, začal mu soused vyhrožovat. „Bylo mi řečeno, že ví, kde bydlíme a mám si dávat pozor na psa,“ svěřil se a dodal: „sháním nový vůz, tentokrát ale už v certifikovaném autobazaru, kde je vše prověřené. Na ulici je snadné naletět.“