Nákup ojetého vozu s využitím financování zaznamenal za prvních pět měsíců letošního roku rekordní poptávku. Důvodem jsou především nízké sazby RPSN, ochota bank půjčovat na nákup ojetého vozu vyšší částky a schopnost velkých autobazarů nabídnout klientům nadstandardní podmínky financování, včetně úvěrů s nulovým navýšením. Průměrná financovaná částka je nyní téměř 143.000,-Kč, průměrná akontace klesla na 22,9 %, vzrostla doba financování na 56 měsíců.

Novým trendem se stává to, že lidé nechtějí utrácet za nový vůz veškerou hotovost, a proto využívají financování, které jim zaručí splátku třeba jen několik stokorun měsíčně. V dnešní době lidé spíše hotovost investují do cestování, bydlení nebo vzdělání dětí a spotřební zboží, jako je automobil, řeší formou financování. Tomuto novému trendu napomáhá také aktivita bank a velkých autobazarů, které jsou mnohdy schopny nabídnout zákazníkům lepší podmínky, než na jaké by sami dosáhli ve své bance. Podle odborníků bude nastolený trend pokračovat, tak, jak tomu je například v USA nebo v zemích západní Evropy.

Mezi nejčastěji úvěrovaná vozidla patří modely ŠKODA Octavia, ŠKODA Fabia, VW Passat, Ford Focus a Ford Mondeo. Určitou zajímavostí je také zvýšení počtu žen, které se rozhodly realizovat nákup vozu.