Řeč je samozřejmě o ojetých autech, z nichž se stává nedostatkové zboží. Na trh ojetin naplno dopadá pokles výroby automobilů během pandemie. Jestli máte v plánu pořídit zánovní auto za rozumné peníze, rozbijte prasátko raději hned teď. V létě by vám už nemusely úspory stačit.

Máme za sebou turbulentní období, kdy výrobci a prodejci nových vozů i provozovatelé bazarů museli několikrát zavřít či omezit provoz. Samozřejmě z toho nevyplynulo nic dobrého, zvlášť pro ty, kdo mají v úmyslu koupit ojetý vůz. Je třeba se připravit na to, že nabídka je a bude menší a ceny na trhu ojetin, který je u nás asi čtyřikrát větší než trh s novými auty, se budou dál zvyšovat.

Už teď, v důsledku převisu poptávky nad nabídkou, chce leckterý prodejce za roční vůz, zánovní ojetinu nebo auto s minimem kilometrů na tachometru větší částku, než je cena nového auta. A nedá se očekávat, že by tento trend jen tak ustoupil. Nouze bude hlavně o kategorie rodinných vozů a SUV.

Kdo už auto má, hýčká si ho

Tím spíš, že řada podnikatelů a firem v uplynulém roce měla malé, nebo vůbec žádné zisky, a jsou tedy nuceni plánované investice zrušit, nebo odložit na lepší časy. A obnova vozového parku mezi ně často patří. Samozřejmě nepomáhá ani fakt, že podobná situace jako u nás, panuje i na zahraničních trzích.

Ojetá auta jsou a budou, jen s výběrem to bude obtížnější. I kvůli podvodníkům, kteří vytušili svoji šanci a mají teď mnohem lepší podmínky pro okrádání neopatrných kupujících. Riziko problémů čeká hlavně na ty, kdo zatouží po nejžádanějších, to jest nedostatkových modelech a budou ochotni podstoupit při jejich získání podstatně větší riziko než dřív.

Díky online mají myši pré

Zlodějům hraje do karet i trend online nákupů, kdy jsme si zvykli pořizovat spoustu věcí z pohodlí domova. U oblečení, elektroniky, nebo jídla to není až takový problém, ale v případě nákupu tak drahé věci, jako je auto, mohou snadno nastat potíže. Zejména když si nedáme práci s tím, abychom si auto důkladně prohlédli „naživo“. Prodávající podvodník tak jen využije naší lenosti a ledabylosti a shrábne naše peníze za prodej neexistujícího vozu nebo auta se skrytou vadou.
Víc než kdy dřív se tedy vyplatí dodržovat zásady bezpečného nákupu: kupovat auto jen od prověřeného prodejce ojetin, ověřit si jeho původ a technický stav a nikdy neposílat neznámému člověku peníze jako zálohu.

Autor: mac