Našli jste konečně ojeté auto, jaké jste si přáli? Ověřte si, jestli vás jeho majitel nebalamutí a nabízený vůz není „nahoře huj a dole fuj“. Dá se to poznat, jen musíte vědět, kam a na co se dívat.

Teď nemluvíme o běžném opotřebování ani o přiznaných vadách, které se už promítají do ceny ojetiny. Řeč je o zatajených nedostatcích, jejichž následná oprava – tedy pokud je vůbec možná – vás může nečekaně připravit i o desítky tisíc korun. Jak tomu předejít?

 

Čtěte v inzerátu i mezi řádky

Nevhodné kandidáty vyřadíte ze hry už při pozorném prostudování nabídky. Chybí zásadní údaje a majitel se je zdráhá sdělit? Odmítá vám zaslat VIN číslo pro rychlé prověření? Jděte raději o dům dál. Mohli byste také zjistit, že VIN kód vůbec nepatří nabízenému autu. Podezření mohou vzbudit i důvody prodeje – nejčastěji jde o story podnikatele, který potřebuje prodat auto kvůli rychlému stěhování ze země. Ve spojení s nízkou cenou je to téměř jistá past.

Doprovází inzerát mizerná fotografie, která neumožňuje prohlédnout si detaily? Co si myslet o majiteli, který se při prodeji věci za několik set tisíc ani neobtěžuje pořídit pořádný obrázek? Krom toho ostrá fotka dovoluje rozeznat jiný odstín části karoserie, což signalizuje díl vyměněný po bouračce. Proč o ní prodávající mlčí?

 

Zajímejte se o pneumatiky, hledejte rez

Sjeté gumy pozná asi každý. Samy o sobě nejsou problém, varovná zpráva je, když jde o nejlevnější pneumatiky, které se přikutálely odněkud z Asie – auto nejspíš nebylo v nejlepších rukách a šetřilo se i jinde. A vzorek gum? Různá hloubka na různých místech upozorňuje na možné potíže na podvozku. Stav kol zas vypovídá o řidičských schopnostech majitele.

Co se týče interiéru, pokud ošumělost ladí s údajem na tachometru, je zřejmě vše v pořádku. VIN číslo vám také prozradí, jaká řadicí páka, volant a sedačky do auta patří. Jestli byly vyměněné, ptejte se proč. Vystřelily snad při bouračce airbagy? Bylo auto vyplavené? Nebo byl interiér už hodně poničený, protože má auto najeto mnohem víc, než tvrdí tachometr?

Karoserie rzi odolává, ale podvozek? Určitě nekupujte auto, aniž byste se mu podívali „pod sukně“.

Vybírejte s automechanikem po boku

Automechanikovo zkušené oko na rozdíl od toho vašeho pozná kvalitní lakování, těsnost motoru, stav brzd, špatnou elektroinstalaci nebo důsledky nepřiznané bouračky. Tohle sami nedáte, pokud se nekoukáte do vnitřností aut dnes a denně.

A jestli si nechcete přidělávat zbytečné starosti, nikdy si nepořizujte ojetinu bez pořádné zkušební jízdy. Při koupi v autobazaru tohle všechno půjde snadno ošéfovat, ale v případě inzerátu od člověka „z ulice“ vás čeká složitější a mnohem riskantnější mise.

Autor: red