S příchodem jara si mnoho z nás říká, že by bylo fajn pořídit si jiné auto, novější, silnější, úspornější, větší…A pokud se rozhodnete pro automobil ojetý, držte se několika důležitých pravidel, jen tak nenaletíte a nezůstanou vám jen oči pro pláč.

Obecná rada zní: podstatné je, od koho vozidlo kupujete a zda je prodávající jeho jediným majitelem. A v případě soukromé osoby není prodávající například v insolvenci. Před koupí zkontrolujte údaje ve velkém technickém průkazu s daným vozidlem, a pokud se jedná o duplikát, buďte ještě více pozorní. Na karosérii je umístěn štítek a vyražený VIN, který je zároveň uveden v technickém průkazu a dá se ověřit v různých databázích na internetu. Zejména si auto prověřte v databázi odcizených vozidel ČR, nebo zda vozidlo není ve vlastnictví třetí osoby.

Vyžadujte servisní knížku a všechny klíče od vozidla. S kontrolou technického stavu vám může pomoci mechanik – odborník. Kdo by s přítomností mechanika nesouhlasil, tak tam nekupujte! Společně proveďte zkušební jízdu a prohlídku vozidla na rampě. Vyžadujte „Záznam o technickém stavu vozidla“…co je psáno, to je dáno. Zajímejte se o servisní historii a neváhejte vše ověřit v servise, který vozidlo navštěvovalo. U dovezených vozidel ze zahraničí a u vozidel bez známé servisní historie, stejně tak u vozidel kupovaných od soukromých osob je vhodné nechat prohlédnout vozidlo v servise, nebo navštívit STK s měřením emisí.

Věnujte pozornost kupní smlouvě. Pokud vám prodávající odpoví čtyřikrát nevím, nebo pouze pokrčí rameny, tak hledejte vozidlo jinde! Plaťte až nakonec. U prodejců automobilů platí, kupujte u prověřeného, nejlépe certifikovaného prodejce s kvalitním zázemím.