Pandemie koronaviru se výrazně podepsala na trhu s ojetými automobily. Ze zánovních vozů udělala nedostatkové zboží, jehož cena stále stoupá. Chcete fakt dobře prodat svoje auto? Na nic nečekejte a běžte do toho hned.

Výrobci a prodejci vozů mají za sebou nelehké období nucených pauz ve výrobě a zavřených obchodů. Teď se důsledky krize v podobě menšího množství vyrobených a prodaných aut přelévají dál, na zákazníky. Platí neúprosný zákon trhu: po čem všichni touží, bývá drahé.

Pokud jste v pozici prodávajícího, tento trend vám hraje do karet. Hlad po zánovních vozech je takřka vlčí, autobazary prodávat ostošest a zájemci stojí dlouhé fronty. Lepší okamžik už nebude, chcete-li za svého miláčka dostat výrazně víc peněz než kdykoliv předtím.

Autobazary stále ctí pravidla výkupu

S trochou nadsázky se dá říct, že se teď prodává všechno, co má čtyři kola. Naštěstí bazary neztrácejí zdravý rozum a nemění svá zdravě nastavená pravidla výkupu. Stále odmítají auta, u nichž je riziko zásadního právního či technického problému.

Takové „kousky“ pak můžeme vidět v soukromé inzerci. Na fotkách i podle informací v textu zdánlivě jde o stejná auta a ve stejném stavu jako ta v bazarech, akorát podstatně levnější. Ti, kdo o ně projeví zájem, by ale měli zvážit, jestli jsou dost bohatí, aby mohli kupovat levné věci. Říká se „nahoře huj, dole fuj“. Nabízené auto v inzerátu třebas i pěkně vypadá, ale ve skutečnosti může jít o otřískaného účastníka mnoha bouraček, poslepovaného z různých dílů jako puzzle, nebo o automobil se skrytou závažnou vadou. Pokud tedy není rovnou kradený. Hodnota je každopádně podstatně nižší než cena, kterou prodejce za auto požaduje. Zájemce, jenž naivně otevře peněženku, koupí rachotinu, v horším případě se dočká bonusu v podobě tahanic s policií.

 

Vše krásné jednou skončí

Vy jako prodávající jistě nemáte co skrývat a tedy ani důvod dát přednost zdlouhavějšímu a otravnějšímu procesu prodeje na inzerát, když můžete auto jednoduše odvézt do autobazaru a dál se starat už jen o výplatu.

Mějte na paměti, že vaše příležitost dobře prodat skončí ve chvíli, kdy se pohne kurz eura a bude opět výhodné dovážet ojetiny ze zahraničí. Což nastane za dva, možná tři měsíce. Trh s ojetými auty se pak zas trochu rozhýbe, ceny ojetých aut díky importu klesnou a období výhodných prodejů skončí.

Autor: red