Podle Asociace prodejců požitých automobilů – autobazarů (APPAA) zkrachovalo za prvních šest měsíců letošního roku 59 autobazarů. Důvodem nebyla pouze omezená nabídka automobilů, ale také neschopnost majitelů přizpůsobit se novým požadavkům klientů, kteří, stejně jako například u prodejců potravin, raději chodí do supermarketů než k malým prodejcům, tedy migrují k velkým autobazarům.

APPAA udělala v červenci průzkum mezi 150 prodejci a vypracovala seznam služeb, které zákazníci u prodejců poptávají nejčastěji a které jim nejčastěji chybí. A jaké jsou tedy největší změny na trhu ojetin? Doba, kdy se ojeté auto platilo celé v hotovosti je už dávno pryč. Ještě před 15 lety bylo naprosto běžné platit cenu za ojetinu v autobazaru celou v hotovosti, v dalších letech přicházely autobazary s nabídkou leasingů nebo spotřebitelských úvěrů.

Jenže doba jde stále kupředu a český zákazník došel ke stejnému závěru jako ten západoevropský. Totiž že za auto, tedy za spotřební věc, nemá ekonomický smysl platit vysoké částky a už vůbec ne předem. Stejně jako klient v západní Evropě nebo USA chce platit pouze měsíční splátky a žádnou akontaci. Prostě chce auto jen užívat a peníze investovat třeba do dovolené nebo do vzdělání svých dětí. Snem každého zákazníka tak je přijít si pro auto bez koruny v kapse a pouze jej splácet v nízkých splátkách.

Podle Petra Přikryla z APPAA není žádný důvod, aby se trh s použitými vozy vyvíjel v České republice jinak než v západní Evropě nebo USA. „Český zákazník je stejně náročný jako ten zahraniční, jen si to dlouhou dobu nemohl dovolit,“ říká Přikryl a uzavírá: „O to víc teď bude požadovat nejen kvalitní vozy, ale především kvalitní služby a atraktivní financování.“ Podle Přikryla ještě do konce letošního roku skončí další padesátka těch nejmenších autobazarů. U těch největších se dá naopak ještě do konce roku očekávat, že přijdou nejen se zkvalitněním služeb, ale i s atraktivními nabídkami financování, virtuálními prohlídkami vozů, krátkodobými zápůjčkami nebo dokonce sdílením určitého segmentu vozidel. Takže se máme určitě na co těšit.