Letní měsíce jsou specifické období, kterému se nevyhne žádný řidič. Nastává doba dovolených, venkovní teploty často atakují čtyřicetistupňová vedra a podmínky na silnicích se tak rázem stávají daleko náročnějšími. Aby pro vás letní cestování nebylo spíše noční můrou, přinášíme vám pár jednoduchých rad, jak na toto období připravit vaše auto a také, před čím být na silnicích obezřetný.

Klimatizace je základ
Horko za volantem = rychlejší nástup únavy. A unavený řidič = nebezpečný řidič. Pro letní cestování je nejdůležitější zajistit správnou funkčnost klimatizace ve vašem voze. Pokud máte o jejím chodu jakékoliv pochybnosti, nechejte si ji raději zkontrolovat v odborném servisu. Nejčastěji dochází náplň, kterou vám snadno doplní. A někdy je také dobré vyčistit a dezinfikovat samotný okruh klimatizace, neboť se v něm mohou držet různé bakterie, které pak v interiéru dýcháme. Tento krok doporučujeme udělat alespoň jednou za rok.

Provozní kapaliny v létě rychle dochází
Co se týká ostatních částí vozu, zkontrolujte stav provozních kapalin, především v chladiči. Dlouhé cesty na dovolenou bývají často protkané stáním v kolonách, ve kterých se motor hůře ochlazuje a pokud jeho chladící systém nefunguje správně, můžete svého miláčka také velmi snadno zavařit. Kromě chladicí kapaliny dbejte i na dostatečnou hladinu motorového oleje. V letním období pracují motory pod větší zátěží, která je kromě vyšších teplot způsobená i naložením vašeho automobilu věcmi na dovolenou. Proto není od věci s sebou na dlouhé cesty vozit i láhev s náhradním olejem pro případ, že by ho váš motor začal rychleji spotřebovávat.

Zimní pneumatiky jsou v létě hazard
Kromě provozních kapalin doporučujeme zkontrolovat i stav brzd, tlumičů a pneumatik. Pokud cestujete například na hory nebo vaše cesta vede přes horské průsmyky, věřte, že brzdy dostanou na takové trase pořádně zabrat. Správná funkčnost tlumičů zase zajistí, že vaše (často až po střechu) naložené auto bude na silnici sedět a nerozkýve se jako rybářská bárka na rozbouřeném moři. Ohledně pneumatik pak máme pouze jednu radu – v létě jezděte opravdu na letních gumách. Takzvané dojíždění zimního obutí důrazně nedoporučujeme, a to nejen kvůli výrazně delší brzdné dráze a horší přilnavosti, ale také vyšší spotřebě, kterou zimní pneumatiky v horkých letních měsících způsobují.

Cestování na dovolenou nahrává zlodějům
Během léta mnoho z nás cestuje do zahraničí, kde svého plechového miláčka nechává někde zaparkovaného na pospas osudu. Často se navíc jedná o země, kde to s kriminalitou není zrovna dvakrát nejlepší. Abyste předešli případným krádežím, jako účinná zbraň se jeví satelitní zabezpečení vozidel. Díky tomuto systému budete mít neustálý přehled o svém voze a v případě krádeže jej budete moci lokalizovat a zvýšit tak šanci na jeho navrácení. Pohyb vozidla můžete sledovat on-line na internetu a v mobilní aplikaci. Satelitní zabezpečení není výsadou pouze nových vozidel, ale stejnou službu bude plnit i v automobilu ojetém. Pro takové případy doporučujeme zajít do certifikovaného autobazaru, kde vám se vším poradí.

Únava za volantem je v létě daleko častější
Cestování v letních měsících je poměrně náročné a vyčerpávající. Obzvláště, pokud vás čeká několikasetkilometrová trasa. Proto je důležitý dostatek spánku před cestou a také pravidelné doplňování tekutin. Zároveň je také vhodné dělat pravidelné přestávky na protažení, neboť během dlouhého sezení za volantem dochází k velké únavě pohybového aparátu.

Letní uzavírky a zvýšená hustota provozu
Ačkoliv je léto dobou dovolených, na silnicích bývá paradoxně nejvíce uzavírek kvůli opravným pracím. Z tohoto důvodu je dobré důkladně plánovat trasu a připravit se i na případné objížďky. Kvůli školním prázdninám a obecně dovoleným zase bývá hustší provoz, proto se obrňte trpělivostí a připravte se i na případnou agresivitu ostatních řidičů, kteří hustý provoz často psychicky nezvládají.