Koupit ojetý vůz přes soukromou inzerci přináší mnohem více rizik než nákup od prověřeného profesionálního prodejce. Zde přinášíme důvody, proč je dobré raději zajít do certifikovaného autobazaru a využít jeho služeb.

Technicky a právně prověřené vozy
V některých autobazarech mají poměrně přísné podmínky pro výkup vozidel a na jejich prodejní plochu se tak dostanou pouze kvalitní a auta. Při důkladném prověřování totiž výkupní oddělení autobazarů odmítnou vykoupit až 70 % nabízených vozů, které následně skončí v soukromé inzerci. Kromě prověření technického stavu se při výkupu provádí také pečlivá právní lustrace. V autobazaru se tak vyhnete riziku, že koupíte auto v exekuci, kradené auto nebo vůz s jinými právními vadami. Některé autobazary navíc poskytují také smluvní záruku na právní vady s možností odstoupení od smlouvy.

Větší výběr
V autobazaru máte několik možností, jaké auto vybrat a přímo na ploše je pak můžete mezi sebou navzájem porovnat a případně i vyzkoušet při testovací jízdě. Na výběr je daleko více vozů, znáte ihned jejich cenu, víte, jakou mají výbavu a v jakém jsou stavu.

Solidní ceny a lepší možnosti financování
Mnoho lidí si myslí, že se ojetý vůz dá pořídit levněji od soukromého prodejce než z autobazaru, kde jsou vozy údajně dražší, protože ceny bývají navýšeny o provizi. Tak tomu ale vůbec není. Někteří soukromí prodejci často nemají žádnou představu o skutečné hodnotě vozu a požadují poněkud nereálné ceny. Profesionální prodejci naopak dokážou poměrně přesně odhadnout cenu vozu na základě jeho technického stavu a dalších parametrů. Velké certifikované autobazary navíc díky ročnímu prodeji v řádech tisíců vozidel mohou prodávat své vozy s minimální marží, a tudíž zákazníkům nabídnou často velmi výhodné ceny. Navíc je certifikovaný prodejce ojetých vozů schopen sjednat zákazníkovi výhodné financování vybraného vozu v případě, že zákazník nemá k dispozici dostatek finančních prostředků.

Možnost bezpečně prodat na protiúčet svůj stávající vůz
Jednou z velkých výhod prodeje vozu přes autobazar je to, že od vás přebírá záruky za skryté vady. Při prodeji přes soukromý inzerát za ně totiž vůči novému majiteli ručíte až po dobu šesti měsíců, což je obrovské riziko. Skryté vady se navíc mohou projevit až po nějaké době od prodeje a vám vznikne spousta starostí. V autobazaru nic takového řešit nemusíte, a navíc za vás vyřeší i veškerou administrativu. Prodej na protiúčet navíc bývá zvýhodněn, a to například vyšší výkupní cenou nebo slevou na vámi vybraném novém voze.