Zima prověří každého řidiče mnohem více než léto. Péče o vozidlo a výbava by měla odpovídat ztíženým podmínkám, které přináší podzimní a zimní počasí. Přinášíme sedm tipů, na co se před zimou v autě zaměřit, aby vás nic nepřekvapilo.
Přípravu vozu na zimu podceňujte. Přitom jde jenom o to, udělat si na ni trochu času. Odpadnou problémy při ranních startech, při náhlém zhoršení stavu silnice či lépe uvidíme na cestu. Správnou přípravou auta na zimu se významně zvyšuje bezpečnost silničního provozu.

1. Zimní pneumatiky
Zimní pneumatika se vzorkem 4 mm a méně na vůz nepatří. Taková pneumatika již ztrácí požadované vlastnosti a také může být zdrojem problémů při posuzování případné škody pojišťovnou. Proto obouvejte zimní pneumatiky s dostatečnou rezervou hloubky vzorku.

2. Sněhové řetězy
Náhlá změna počasí nebo podmínek na silnici může překvapit každého řidiče, a to nejen na horách. Když zimní pneumatiky ztratí adhezi, klasické sněhové řetězy mohou situaci spolehlivě vyřešit. Jejich nasazení byste měli mít nacvičené, ušetří vám to nepříjemné tápání ve stresové situaci.

3. Nemrznoucí provozní kapaliny
Chladicí kapalina by měla být nemrznoucí alespoň do -25 °C. Tuto vlastnost vám nejlépe ověří v servisu. Vy si můžete vzít na starosti nemrznoucí kapalinu do ostřikovačů skel. Je nejvyšší čas zbavit se zbytků letní kapaliny, a přitom zkontrolovat a případně seřídit nastavení trysek ostřikovačů.

4. Baterka, svíčky, kabely
Akumulátor, jako hlavní zdroj energie, by měl být před zimou plně nabitý a s čistými kontakty. O hladkém startu v zimě také rozhoduje stav zapalovacích nebo žhavících svíček. Pro jistotu zařaďte do zimní výbavy také startovací kabely se správným průřezem drátu.

5. Pomůcky pro odstraňování ledu a sněhu
Už před zimou mnohé z nás pravidelně překvapí první námraza na sklech. Pak škrábeme, čím se dá. Jednodušší je mít v autě připravenou vhodnou škrabku. Hodí se i rozmrazovač skla na přimrzlé stěrače a ke klíčům na kroužek rozmrazovač zámků. Na povinné odstranění sněhu z karoserie budete potřebovat smetáček a na horách se hodí i lopatka na sníh.

6. Stěrače a čistá skla zevnitř
Dobře fungující stěrače se projeví nejlépe v zimě, kdy je na silnici břečka, kterou auta rozhazují kolem sebe. Pokud nemáte stěrače a ostřikovače v pořádku, může se jízda v takových podmínkách proměnit v horor. Jestliže vám stěrače nefungovaly v létě bezchybně, raději je vyměňte za nové. Zdrojem problémů s viditelností mohou být i špinavá skla zevnitř. Proti slunci jsou neprůhledná a častěji se mlží. Proto před zimou okna pečlivě vyleštěte zevnitř.

7. Gumové podlážky a ošetření těsnění dveří
Gumové podlážky do auta zabraňují poškození koberců a toho co je pod nimi všudypřítomnou posypovou solí. Navíc je můžete použít i pro nouzový rozjezd. Další gumové díly, které si zaslouží pozornost, jsou těsnění. Ošetřená speciálním přípravkem nebudou přimrzat ke dveřím.

Při přípravě na dlouhé cesty je dobré pamatovat i na vybavení pro případ, že se dostanete do problémů, kdy nebude možné pokračovat v cestě. Stát v zácpě v noci v zimě na dálnici vyžaduje nejen dostatek paliva v nádrži, ale také dodatečné vybavení na zahřátí, jako jsou deky, a doplnění energie v podobě vhodného jídla a pití.

Zdroj: TN.cz