Na ulici se ohlížíte po nablýskaných vozech a říkáte si, že mít na to, taky si pořídíte „nové fáro“. Napadlo vás někdy, že auta, která obdivujete, možná jejich majitelé koupili jako zánovní vozy? Koupit ojeté auto totiž může být velmi chytré rozhodnutí. Říká se jim hromady šrotu nebo taky staré plechovky. Ale mezi auta z druhé ruky přece patří i vozy, které vyjely z výrobní linky před dvěma, třemi roky a mají na tachometru sotva pár desítek tisíc kilometrů. Jsou jako mladíci ve skvělé kondici, kterým jenom nevyšel první vážný vztah. Posílat je kvůli tomu do starého železa by bylo krátkozraké.

Chcete vědět, proč dát přednost zánovnímu autu před novým?

1. Ušetříte, a to fakt hodně

Přestože jste svému autu dali jméno a berete ho jako rodinného příslušníka, pořád je to spotřební zboží, které už od prvního otočení klíčkem v zapalování rychle ztrácí na hodnotě.

Víte, že koupí rok starého auta ušetříte v porovnání s novým klidně i 30 procent? U tříletých vozů bude úspora ještě větší. Sami si odpovězte, jestli opravdu potřebujete nové vozítko, když tři roky staré stojí polovinu. Není lepší si pár měsíců počkat a pořídit stejný automobil podstatně levněji, byť s nějakými najetými kilometry? I tak si budete moci vzít v případě potřeby úvěr.

2. Nakoupíte bez čekání

Objevili jste v autobazaru auto, které vám vyhovuje ve všech směrech? Navíc už zajeté, takže nemusíte čekat, až se motor naučí pracovat ve vysoké rychlosti a na plné otáčky. Bezva, stačí vyřídit pár formalit a v řádu dnů je vaše.

Na nové auto sice nemusíte stát ve frontě před autosalónem, ale i tak to bude dlouhé a otravné čekání. Automobilový průmysl teď neprožívá snadné časy, takže na dost modelů si budete muset počkat pár měsíců. Ne, to není překlep, opravdu je řeč o měsících.

3. Co si prohlédnete, to si odvezete

Kupovat auto v autobazaru je jako ukázat v obchodě na konkrétní žlutý svetr, který vám pak prodavačka taky zabalí.

Při pořizování nového auta projevíte zájem o žlutý svetr ve výloze, ale domů si odnesete jiný kousek, ze skladu. Což znamená, že v autosalonu vám ukážou vyšperkovaný předváděcí vůz v nejlepší a nejvyšší výbavě, ale ten, který po objednání dostanete, se může vybavením lišit. Je možné, že v něm budou chybět nějaké vymoženosti, které zpříjemňují cestování. Nic životně důležitého, ale lehká pachuť v puse zůstane.

(red)