Léto, horko, moře a cestování. A jedeme-li autem, tak většinou se zapnutou klimatizací. Naprostá většina z nás si auto bez klimatizace už ani nedokáže představit. Aktuálně se totiž skoro všechny ojeté vozy prodávají s touto výbavou. Kdysi luxus, dnes standardní věc. Ale jak u staršího auta vyzkoušet, jestli je klimatizace v dobré kondici?

Klimatizace se dají rozdělit na tři druhy: manuální, poloautomatické a plně automatické. Nejjednodušší manuální klimatizace se zapínají pouze stisknutím tlačítka s nápisem A/C (air condition) nebo symbolu sněhové vločky. Teplota vzduchu se pak reguluje pomocí přidávání teplého vzduchu. Pro někoho archaické, nicméně pro spoustu motoristů ideální řešení. Nemusí totiž čelit mrazivému vzduchu, který vyfukují automatické klimatizace. Ty se totiž snaží co nejrychleji vychladit kabinu vozu na požadovanou teplotu a regulace teploty vyfukovaného vzduch je velmi obtížná. Poloautomatické klimatizace fungují stejně jako automatické, pouze neumí automaticky distribuovat množství vzduch vháněného do jednotlivých prostor v kabině.

Od typu zabudované klimatizace se pak odvíjí i její otestování. U mechanické klimatizace stačí stisknout tlačítko A/C a do několika sekund musí z větráků začít foukat nápadně chladný vzduch. Přidáváním topení pak můžeme teplotu foukaného vzduchu zvyšovat. Při sepnutí kompresoru klimatizace mohou mírně a krátkodobě poklesnout otáčky motoru.

U automatické klimatizace se postupuje obdobně, jen je potřeba nastavit co nejnižší teplotu (cca 16 nebo 17 stupňů). Při ochlazení kabiny na požadovanou teplotu by se měl výkon klimatizace automaticky snížit a měla by být poznat i změna v distribuci vzduchu do jednotlivých klimatizačních výdechů.

Nezapomeňte také na vyčištění klimatizace, kontrolu její těsnosti a případné doplnění chladícího média. Ve velkých autobazarech vám informaci o stavu klimatizace rádi podají a poskytnou dostatek času k jejímu vyzkoušení. Při nákupu vozu na ulici nemusíte všechno sami poznat. Především v zimě pak hrozí riziko, že případnou závadu včas nerozeznáte. Proto je vhodné svěřit se do rukou odborníků z prověřených autobazarů. Může to ušetřit nejen peníze, ale i čas a nervy.