Za dva měsíce prošel snad stovky nabídek na internetu. Ujasnil si, co chce, a reagoval na několik inzerátů soukromníků. Jednoho dne to vyšlo, skoro jako nové a za pekelně dobré peníze. Jenže….co je exekuce zjistil, až když na dveře zaklepal exekutor a auto mu bez náhrady zabavil.

Ne, toto není sci-fi. Exekuce – slovo, které nahání většině lidí hrůzu, jen když ho vidí nebo slyší. O to větší panika se dostaví, když se s exekucí setkají tváří v tvář. A nemusí se jednat o ně jako o dlužníky, ale o oběti cizí exekuce. V poslední době se množí případy, kdy si zájemce o ojeté vozidlo nějaké vyhlídl v inzerátu nebo u známého, zamlouvala se mu příjemně nízká cena, ale po zakoupení ojetého vozidla přišla ledová sprcha. Zjistilo se totiž, že v době koupě podléhalo auto exekuci, takže kupní smlouva na něj uzavřená není platná. V této situaci má bohužel nový majitel smůlu, protože exekutor má právo ojetinu zabavit na základě exekučního titulu.

Auta v exekuci se proto lidé snaží prodat hlavně přes inzeráty. Dlužník se potřebuje vozidla zbavit co nejrychleji, proto může být prvním varováním pro kupujícího podezřele nízká cena. I v případě koupě auta mezi známými je dobré si ověřit, zda předmět koupě nepodléhá exekuci. To se dozvíme z Centrální evidence exekucí. Nicméně, přístup do ní je zpoplatněn a informace v ní se neobjevují hned, nutně dochází alespoň k minimálnímu zdržení, než se informace o předmětu do evidence zanese. Navíc neobsahuje soudní výkony a daňové exekuce.

Podvedený majitel má jedinou možnost, jak se domoci svých peněz zpět. Podá na podvodníka (původního majitele) žalobu pro bezdůvodné obohacení. To ale může být velmi obtížný úkol, protože původní vlastník vozu je většinou silně předlužený a ani vyhraný soud tedy nemusí znamenat rychlé vrácení peněz. A šance na uspokojení závazků je naprosto mizivá.

Jediná rada, jak se nestát obětí cizí exekuce je nenaletět na podezřele nízkou cenu ojetého auta a raději hledat u ověřených zdrojů. Někteří prodejci raději auta z ulice vůbec nevykupují. Certifikované autobazary písemně garantují vrácení peněz v případě, že by se na vozidle objevila jakékoliv právní vada.

Příště si řekneme něco o bezpečnostních prvcích, které by neměly na autě chybět, a jak si zkontrolovat, že vašemu autu nechybí airbagy či má správně opravené brzdy.