Na první pohled před vámi stojí celkem pěkné auto. Při nákupu ojetého auta se ale na první pohled rozhodně nespoléhejte. Je opravdu vozidlo, které stojí před Vámi tím, které popisuje jeho technický průkaz? Nejedná se ve skutečnosti o jiné, třeba takové, které mohlo být v minulosti odcizené? Naštěstí na autě najdete hned několik kódů, které vám s identifikací pomohou.

VIN (Vehicle Identification Number) – nejdůležitějším číslem automobilu je právě kód VIN. Je to vlastně rodné 17místné číslo auta, které musí souhlasit s údaji v technickém průkazu. Kód VIN najdete většinou vyražený v motorovém prostoru, na přepážce mezi motorem a kabinou vozu, na podlaze nebo v zavazadlovém prostoru. Zkontrolujte, jestli není pozměněn, neodborně přeražen nebo jestli někdo nemanipuloval s dílem, na kterém je vyražen.

VIN pod čelním sklem – všechny automobily ho sice nemají, ale vyskytuje se stále častěji. Jeho výměna a zfalšování jsou náročné a nákladné. Pokud na voze je, určitě jej zkontrolujte.

Typový štítek – nejčastěji ho najdete v motorovém prostoru nebo na sloupku vozidla. Opět zkontrolujte všechny údaje a porovnejte s technickým průkazem. Pokud štítek chybí, je poškozený nebo neoriginálně uchycený, zvyšuje se pravděpodobnost, že s vozidlem něco není v pořádku. V případě, že štítek chybí úplně, mohou nastat problémy s přihlášením takového vozu.

Skutečný rok výroby lze v případě pochybností určit z kódů, které najdete např. na sklech nebo bezpečnostních pásech. Pozornost věnujte oknům, všechna mají na jednom z dolních rohů natištěné výrobní údaje. Kromě značky výrobce tam najdeme také rok, ve kterém bylo vyrobeno. Všechna čísla by měla být stejná. Pokud nesedí to u čelního skla, dá se to ještě vysvětlit tak, že bylo nutné ho vyměnit po zásahu kamenu nebo jedno z bočních oken nahrazené po návštěvě zlodějů je pochopitelné. Pokud má ale auto každé okno jiné, je to podezřelé. Označení data výroby bezpečnostního pásu může mít různé formy (od přímého natištění data až po jednoduché zakódování do řady čísel). Najdete ho na látkové nášivce nebo plastovém štítku v dolní části, v místě ukotvení bezpečnostního pásu.

Pokud máte jakoukoli pochybnost o správné identifikaci vozu, o koupi se nerozhodujte hned a poraďte se s odborníky.