Bezpečnost především. Na tu nesmíme zapomínat nikdy, zvláště pak při jízdě autem. A právě ve vozidlech spoléhá nejen řidič, ale i celá posádka, na zabudované airbagy. Ale jak si při koupi ojetého vozu ověřit, že jsou opravdu tam, kde mají být?

Airbagy, nebo-li bezpečnostní vaky, jsou významným bezpečnostním prvkem každého vozu. Jejich prodejní cena se pohybuje v řádech tisíců korun při umístění do volantu, v případě umístění před spolujezdce je cena dokonce ještě vyšší. Náročná (tudíž i drahá) je i jejich odborná instalace v servisu. Není tedy divu, že zejména u starších aut po těžké havárii mohou nepoctiví prodejci, zejména pak při prodeji přes soukromou inzerci, tvrdit, že v autě airbagy jsou.

První známkou vystřeleného airbagu je špatně padnoucí krytka na volantu. Při vystřelení se totiž kryt od svého lůžka utrhne a vrátit ho do té samé polohy je prakticky nemožné. Proto se někteří podvodníci snaží překrýt volant neoriginálním dílem. Ten ale na sobě velmi často nemá označení „airbag“ a logo automobilky a také bývá vyroben z jiného materiálu. Zkuste proto stisknout střed volantu, pod nímž se má airbag nacházet. Pokud je měkký a dokážete ho zamáčknout dovnitř, je pravděpodobné, že byl airbag vystřelen a zbylo po něm jenom prázdné místo.

Další možností ověření přítomnosti airbagu je otočit klíčkem v zapalování a sledovat kontrolky, které by měly zhasínat postupně. Kontrolka airbagu by po chvíli měla zhasnout. Pokud však kontrolka airbagů nezhasne, je velmi pravděpodobné, že v autě vzduchové vaky již nejsou. Pokud zhasnou dvě najednou, jsou připojeny dvě různé kontrolky na jednu. To v případě ukazatele airbagů znamená, že jeden nebo více vaků v autě chybí nebo je nefunkční.

Jedinou spolehlivou metodou, která odhalí chybějící airbag je připojení auta na diagnostiku přes speciální zástrčku. Takovou diagnostiku však mají pouze v servisech, kde zjistí i případné další závady, a v certifikovaných autobazarech. Pozor proto na zdánlivě výhodné nákupy ojetého vozu mimo autobazar. Myslete na bezpečnost svou a svých blízkých. Ojeté auto se na ulici prostě nekupuje.