Poptávka po ojetých vozech s automatickou převodovkou se postupně zvyšuje. Zájemce láká především bezproblémová obsluha a vyšší komfort. Moderní automaty řadí většinou komfortně a méně zkušeným řidičům mohou pomoci snížit spotřebu paliva. Samočinné řazení už není vyhrazeno pouze luxusním a drahým vozům, nabídka je rok od roku lepší i mezi cenově dostupnými vozy. Ale neprověřené vozy s automatem mohou být také zdrojem dost drahých potíží.

Ukvapit se a uspěchat nákup v obavě, že podobný vůz na trhu už nebude, je zbytečně velké riziko. Důkladné prověření správné funkce automatu u kupovaného auta může ušetřit spoustu starostí. Nejčastějším problémem vozů s automatem je zanedbaná údržba převodovky, především degradovaná olejová náplň, kterou nikdy nikdo neměnil. Závada na převodovce se projevuje několika možnými způsoby. Buď řadí s nadměrnými rázy, nebo dochází k prokluzování spojky. Tyto poruchy ještě umožňují jízdu, ale dá se brzy očekávat, že převodovka přestane řadit nebo se stane zcela nepojízdnou. Je pak potřeba přejít k časově a finančně náročnějším opravám, ať už je to výměna spojek či mechatroniky.

Existuje tedy nějaká univerzální rada, jak dobře vybrat a bezpečně koupit ojeté auto s automatem? Nejdříve si rozmyslete, jaký typ automatické převodovky by vám vlastně vyhovoval. Klasické automaty s hydrodynamickým měničem točivého momentu poslední dobou vytlačují moderní dvouspojkové automaty, které jsou známé třeba pod označením DSG ve vozech Škoda a Volkswagen či jako PowerShift u Fordu.

Pro ty z vás, kteří se nevyznají v jednotlivých systémech různých typů automatických převodovek, může být rozpoznání technických problémů vlastními silami obtížné, ne-li přímo nemožné. Rozhodně nevybírejte naslepo, pokud si jdete vybírat takové auto, neměli by se omezit jen na statistickou prohlídku, ani se spokojit s kratičkou testovací jízdou, to platí zvláště u automatů. Ve městě je opravdu potřeba auto s automatickou převodovkou pečlivě projet. A pokud si nejste zcela jisti, přizvěte si odborníka, který samočinnou převodovku zkontroluje po technické stránce a vyzkouší její funkci. Zkušený technik ví, na co se má zaměřit.