Pravidelně se vám vrací myšlenka na prodej vašeho vozu? Celý rok jste o tom uvažovali a stále se nemůžete rozhoupat? Tak už přestaňte váhat, s blížícím se koncem roku se ceny ojetých aut snižují.

I když je prodej ojetých automobilů mnohem méně sezónní záležitostí, než tomu bylo v dobách, kdy ještě nebyl internet, mají roční období stále svůj vliv. Například auto z roku 2013 je letos pět let staré. S příchodem 1. ledna 2019 bude papírově o rok starší a jeho cena se skokově změní. Podle znalců v oboru ojetých vozů padá nejvíce cena v prvních třech letech provozu vozidla a následně je pokles pozvolnější. V průběhu roku pak nejvíce ceny padají ke konci roku, právě v prosinci. U některých značek a modelů to může být až 15%. Při ceně vozu 200 tisíc korun tak můžete dostat až o 30 tisíc korun méně.

Cena ale není jediný důvod proč neodkládat prodej auta. Jestliže patříte k těm, kteří si auto chtějí prodat sami a jste ochotni absolvovat již tak náročný proces prodeje, bude to v zimě mnohem náročnější. Ptáte se proč? Budete muset totiž připravit auto na zimní provoz, z důvodu absolvování zkušební jízdy s případnými kupci. A to znamená mít v dobré kondici především akumulátor a pneumatiky. Kromě toho by měl být vůz čistý, což v zimě bývá také problém. Navíc domluvené termíny kolikrát padnou kvůli počasí. Kupec prostě nepřijede, když leje nebo sněží. Proto je lepší prodat auto dřív, než začne zima.

Vhodné na nákupy
Období konce roku můžete naopak velmi dobře využít, pokud zamýšlíte ojeté auto koupit, jelikož v zimě nejvíce klesají ceny sezónních aut. A tak se snižování cen nejvíce projevuje u kabrioletů, sportovních a obytných aut. Nákup auta v zimě má i další výhodu. Nevlídné období daleko lépe odhalí technický stav vozidla než letní sezóna. Zjistíte, jak auto startuje za nižších teplot, máte možnost aktuálně vyzkoušet, jak fungují vyhřívané sedačky, skla, zrcátka nebo volant. Nízké teploty prověří elektrické systémy vozidla, a také prozradí špatné tlumiče, vzpěry pátých dveří nebo kapoty.

Největší nástrahy při koupi či prodeji ojetého vozu vás mohou dostihnout přes inzerát od soukromé osoby nebo od prodejce, který nemá dostatečné kapacity na prověření vozu. Pokud se tomuto chce vyhnout, obraťte se na certifikované prodejce.